Fazole patří mezi nejrozšířenější luštěniny, které jsou bohaté na kvalitní bílkoviny
Fazole patří mezi velmi významné luštěniny, které jsou zdrojem vysoce kvalitních rostlinných bílkovin, minerálů a vlákniny. Fazole dělíme na více druhů podle tvaru a barvy. Nejznámější jsou červené i bíle fazole a zelené fazolové lusky. Fazole i fazolové lusky se musí před samotnou konzumací tepelně upravit, protože jsou v syrovém stavu jedové pro lidský organismus.
Nejznámější druhy fazolí
- Fazole červená ledvina je u nás nejvíce používaný druh, vaří se z ní např. známe chilly con carne.
- Fazole černá ledvina se hodí do všech pokrmů. V medicíně se používá při problémech se zrakem, nebo s jater.
- Fazole bílá máslová se skvěle hodí do salátů nebo polévek.
- Fazole mungo jsou drobné zelené fazolky, které pocházejí z Indie. Hodí se do salátů, nebo k vyklíčení.
- Fazole adzuki jsou malé fazolky hnědé barvy. Jedná se o velmi lehce stravitelnou luštěninu.
- Fazole pinto se používají především v mexické kuchyni.
Nejlepší recepty z fazolí
Připravte si například skvělou pomazánku z fazolí, která bude plná bílkovin a určitě vám bude chutnat.
Skvělou polévku, která vás zasytí na delší dobu a dobá plno potřebných látek pro vaše tělo.
Dokonalý zdravý salát, který bude díky přidaným luštěninám opravdu plnohodnotný.
Den konzumace fazolí
Den fazolí
Světový den luštěnin
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 21 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Občerstvení na Oktagonu: Pro hosty připravujeme řízky, barevné sushi, krevety i guláš, říká šéfkuchař Lukáš Neckář
Sladké šišky jsou hitem Instagramu. Nepečené cukroví s cukrovou peřinkou chutná božsky a hotové je za deset minut
Hrušky, podzimní kolegyně jablek: Dietní ovoce dokáže odstranit jedovaté látky z těla