Fazole patří mezi nejrozšířenější luštěniny, které jsou bohaté na kvalitní bílkoviny
Fazole patří mezi velmi významné luštěniny, které jsou zdrojem vysoce kvalitních rostlinných bílkovin, minerálů a vlákniny. Fazole dělíme na více druhů podle tvaru a barvy. Nejznámější jsou červené i bíle fazole a zelené fazolové lusky. Fazole i fazolové lusky se musí před samotnou konzumací tepelně upravit, protože jsou v syrovém stavu jedové pro lidský organismus.
Nejznámější druhy fazolí
- Fazole červená ledvina je u nás nejvíce používaný druh, vaří se z ní např. známe chilly con carne.
- Fazole černá ledvina se hodí do všech pokrmů. V medicíně se používá při problémech se zrakem, nebo s jater.
- Fazole bílá máslová se skvěle hodí do salátů nebo polévek.
- Fazole mungo jsou drobné zelené fazolky, které pocházejí z Indie. Hodí se do salátů, nebo k vyklíčení.
- Fazole adzuki jsou malé fazolky hnědé barvy. Jedná se o velmi lehce stravitelnou luštěninu.
- Fazole pinto se používají především v mexické kuchyni.
Nejlepší recepty z fazolí
Připravte si například skvělou pomazánku z fazolí, která bude plná bílkovin a určitě vám bude chutnat.
Skvělou polévku, která vás zasytí na delší dobu a dobá plno potřebných látek pro vaše tělo.
Dokonalý zdravý salát, který bude díky přidaným luštěninám opravdu plnohodnotný.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Vigna hranatá je jednoletá rostlina, jejíž plody jsou drobné, asi 0,5 cm dlouhé fazolky s názvem azuki, nebo také adzuki. Mohou být různě zbarvené - např. červené, bílé, černé, šedé nebo skvrnité. Pěstují se ve Východní Asii a v Himálajích. V japonské a čínské kuchyni se používají ve sladké formě a připravuje se z nich i sladká pasta. Jsou základem pro výrobu cukrovinek a konzumují se často naklíčené.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 21 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 22 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař legendárního hotelu Pupp: Tento bramborový salát naši hosté milují. Kouzlem skvělé chuti je správně uvařené vajíčko
V čem se liší Lipo a PEZ? To první se vyrábí v Liberci, druhé proslavil mimozemšťan E.T.
Domácí pekárna zvládne upéct chleba i mazance a taky zavaří džem. Jak ji vybrat a kolik vás to bude stát?