Kynuté těsto je postrachem kuchařů začátečníků, ale není proč se ho bát
Kynuté těsto skvěle ovládaly naše babičky a v mnoha domácnostech se příprava kvásku z droždí dědí z generace na generaci. Pokud žádné takové rodinné stříbro v podobě receptu na kynuté těsto nemáte, můžete se inspirovat mnoha tipy a návody, třeba právě těmito.
Z čeho vytvořit základní kynuté těsto
- Základním stavebním kamenem je mouka, a to nejlépe hladká (ačkoli mnoho receptů obsahuje tu polohrubou).
- Použité droždí by mělo být čerstvé.
- Mléko nebo voda by měly mít pokojovou teplotu, stejně tak i vejce.
- Na přípravu je nejlepší použít mísu, protože do ní po vzejdutí kvásku můžete přidat další suroviny.
Potom už jen stačí postupovat podle některého z návodů.
Oblíbené recepty z kynutého těsta
Fenoménem dneška je vlastní kváskový chleba nebo jiné domácí slané pečivo. Českou sladkou klasikou jsou potom plněné buchty, kynuté knedlíky s ovocem nebo nadýchaná kynutá bábovka. O Velikonocích je tradicí upéct beránka, u Vánocích pak vláčnou vánočku.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 2 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 3 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 5 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 8 hodinami
Morušová marmeláda z domácí pekárny
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zužitkovat celou krůtu a ušetřit? Pečený krůtí krk a biskup patří mezi gurmánské speciality
Sezóna českého česneku je tu! Poznejte sílu nejúčinnějšího přírodního antibiotika
Starověký fast food aneb Rychlé občerstvení ve starém Římě: Pečený úhoř, sýr s medem a teplé klobásy se zapíjely vínem