Mouka v hlavní roli: Nejhojněji používaná surovina doma i v potravinářském průmyslu
Mouka patří neodmyslitelně k základním surovinám, které má doma jistě každá hospodyňka. Neobejdou se bez ní naše oblíbené sladké ani slané pokrmy nebo třeba krásně vypečený a voňavý domácí chléb.
Mouka jak ji neznáte
V dnešní moderní době se setkáváme i s novými typy mouky, jako je například mouka konopná, kaštanová nebo dýňová. Další netypické a zatím možná méně známé jsou mouky živočišného původu, vyráběné z vedlejších produktů, které vznikají při zpracovaní v masném průmyslu, například rybí nebo krevní mouka. Hitem poslední doby se stává tzv. jídlo budoucnosti: Hmyz, ze kterého se vyrábí taktéž mouka hmyzí.
Základní druhy mouky
Mouky, podle typu jemnosti rozmělnění zrn:
- Hladká mouka,
- polohrubá mouka,
- hrubá mouka,
- krupice.
Mouky, podle typu použití zrn:
- Pšeničnou mouku,
- žitnou mouku,
- celozrnnou mouku,
- špaldovou mouku.
Mouky, bez přítomnosti lepku:
-
Kukuřičná mouka,
-
rýžová mouka,
-
sojová mouka,
-
kokosová nebo třeba mandlová mouka.
Světový den mouky
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 11 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 14 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 16 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Recept a tipy na linecké podle Mirky van Gils: Aby bylo krásně křehké, nejdříve vyšlehejte máslo se žloutky, radí cukrářka
Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé
10 snídaní slavných: Královna Alžběta I. si dávala černé pivo, Einstein smažená vejce a Mozart kapouna!