Jak upéct domácí veku? Chlebíčky milujeme všichni, ale co kdybychom je tentokrát připravili z domácí veky? Poradíme, jak na to
Koupit si veku, to není nic složitého, ale my vám ukážeme, jak si upéct veku domácí. Pro změnu může být dokonce špaldová. Připravili jsme pro vás výběr těch nejlepších receptů a věříme, že s nimi budete mít úspěch.
Základem veky je dobře vykynuté těsto, které připravíme z obyčejné mouky, nebo část mouky nahradíme moukou celozrnnou pšeničnou např. špaldovou - díky tomu bude naše pečivo výživnější. K mazání použijeme některou z oblíbených pomazánek, mezi nejoblíbenější patří ty česnekové, ale výběr je daleko větší.
Výborné těsto na domácí veky
S přípravou těsta na pečení veky nám může pomoci domácí pekárna. V tom případě postupujeme tak, že do nádoby vložíme nejprve tekuté suroviny, začínáme vodou, podle doporučení v návodu. Zapneme program Těsto. Během kynutí bude mít to naše těsto ideální teplotu, a my si ušetříme práci s mícháním. Poté těsto z nádoby vyjmeme, ještě propracujeme a vytvarujeme veky, ty pak necháme znovu dokynout. Po upečení budou krásně kypré.
Domácí chlebíčková veka
Z uvedeného množství surovin upečeme 3–4 veky.
- Potřebujeme 1 kg hladké mouky, 40 g droždí, 10 g cukru, 2–3 lžičky soli, 6 lžic oleje, 0,5 l mléka (nebo množství upravíme podle potřeby).
- Z části vlažného mléka, trošky mouky, droždí a cukru umícháme řídký kvásek, který necháme přibližně 15 minut kynout.
- Poté ke kvásku přidáme ostatní suroviny a vypracujeme pružné těsto, které necháme kynout dalších asi 45–60 minut.
- Pak těsto znovu propracujeme a rozdělíme na tři až čtyři části. Z každé z nich vytvarujeme veku.
- Veky položíme na plech s pečicím papírem a necháme je znovu kynout dalších 30–45 minut. Čas kynutí závisí i na teplotě místnosti, ve které těsto kyne.
- Potom veky potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo jen vodou a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 ºC.
- Pečeme přibližně 30–35 minut.
S postupem poradí názorné video:
Přejeme, aby se vám vaše veky krásně povedly. Další inspiraci ze studené kuchyně najdete v našem přehledu.
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 58 minutami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 2 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 4 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 14 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno 9. 5. 2024 08:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Komentáře