Okurka je skvěle hodí do salátů, k nakládání i do mnoha hlavních jídel
Okurky jsou univerzální zeleninou, která se hodí do různých jídel a přináší do stravy osvěžující a chřupavou chuť. Kromě toho jsou nízkokalorickou potravinou s vysokým obsahem vody, díky čemuž jsou ideální pro letní dny. Obsahují také vlákninu, vitamíny (zejména vitamín K) a minerály, jako je draslík. Dále jsou bohaté na antioxidanty a mohou pomoci snížit záněty a podpořit trávicí zdraví.
Využití okurek v kuchyni
Okurky jsou základní ingrediencí v salátech nebo oblíbenou křupavou a zdravou přílohou k jakémukoliv jídlu. Hodí se skvěle také k nakládání - ty jsou pak ideální jen tak k zakusování. Okurky jsou také výborné jako surovina do sendvičů, wrapů a často se používají k přípravě korejských kimchi nebo japonských tsukemono.
Nejoblíbenější recepty
Salátová okurka se využívá především ve studené kuchyni. Asi nejznámější je okurkový salát v sladkokyselém nálevu, poté tzatziki, okurkové závitky či okurková limonáda. Co se týče nakládaných okurek, ty jsou nejlepší jen tak samotné k hlavnímu jídlu či jako doplněk masitých pohoštění, ale dají se využít i do omáček, jako je například znojemská, nebo k naplnění španělských ptáčků.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajčatový chleba
Přidáno před 59 minutami
Kuřecí marinovaná plněná prsa
Přidáno před 5 hodinami
Utopenci dle Borease
Přidáno před 13 hodinami
Celero-pórková omáčka s vepřovými plátečky
Přidáno před 21 hodinami
Hovězí krk na sušených hřibech, uzeném boku a mrkvi v pomalém hrnci
Přidáno před 21 hodinami
Suchopárkovka libečková
Přidáno 6. 6. 2024 09:42
Přečtěte si Zobrazit více
Sezona jablek ještě nekončí. Máme pro vás 10 tipů, jak nejlépe sladké plody jabloní využít
Dušená mrkev podle receptu redaktorky Hanky: Na moravskou delikatesu je potřeba hodně másla, kuřecí vývar a zakysaná smetana
Holka u plotny radí: Jak na čokoládou polévané linecké ve tvaru čajových sáčků? S přípravou pomůže foto návod