Řízek neodmyslitelně patří k naší kuchyni. Kdo by tuto křupavou pochoutku nemiloval?
Řízek je významnou součástí tradiční kuchyně a je oblíbený pro svou chřupavou kůrčičku a bohatou chuť masa. Řízek má kořeny v rakouské a české kuchyni, ale je oblíbený po celém světě. Slovo "řízek" pochází z německého slova "Schnitzel," což znamená "plátek." Snadno jej připravíte na pánvi, ale i zdravěji bez tuku v troubě nebo horkovzdušené fritéze.
Z jakého masa se připravuje řízek?
Tradičně se řízek připravuje z vepřového nebo kuřecího masa. Kuřecí řízek je obvykle lehčí a má méně tuku než vepřový řízek, což ho činí populární volbou pro ty, kteří preferují nižší obsah tuku v jídle. Řízek však můžete připravit i z hovězího (často spíše telecího) masa, případně z hub nebo zeleniny.
Jak vypadá řízek?
Variant na řízek existuje skutečně spoustu.
- Úplnou klasikou je trojobal, tedy obalení plátku masa v mouce, vajíčku a strouhance. Takto se připravuje i holandský řízek nebo cordon bleu.
- Místo trojobalu lze na obalení masa použít i těstíčko, navíc se jako řízek často označuje i přírodní plátek masa.
- Řízek se běžně podává s bramborovou přílohou, tedy klasickým vařenými či šťouchanými brambory, kaší, hranolkami nebo bramborovým salátem.
- Na talíři je ozdobený plátkem citronu, petrželkou nebo kapkou másla.
Den něčeho smaženého
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajčatový chleba
Přidáno před 13 hodinami
Lilek tří barev
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí marinovaná plněná prsa
Přidáno před 18 hodinami
Utopenci dle Borease
Přidáno 6. 6. 2024 22:54
Celero-pórková omáčka s vepřovými plátečky
Přidáno 6. 6. 2024 15:31
Hovězí krk na sušených hřibech, uzeném boku a mrkvi v pomalém hrnci
Přidáno 6. 6. 2024 15:18
Přečtěte si Zobrazit více
K snídani polévka, k svačině sáček s mlékem a rohlík aneb Jak jedly děti v polovině 20. století
Česká kuchyně bude opět světová! Národní kolo kuchařské "olympiády" Bocuse d‘Or se uskuteční už za necelé tři týdny v Praze
Středověcí Vikingové si dusili hovězí na víně, vařili pivo z řebříčku a pomocí cibulové polévky „diagnostikovali“ zranění