Jak nejlépe obalit řízky? Trojobal pro změnu ochutíme bylinkami a kořením, část strouhanky nahradíme kukuřičnými lupínky
Řízky připravujeme v mnoha variantách. Balit můžeme kromě masa i zeleninu, houby a sýry. Řízky balíme často do klasického trojobalu, ten však lze drobnými úpravami pozměnit, vylepšit a dochutit. Výsledkem bude zase jiná chuť, než jsme zvyklí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na trojobal
Klasický trojobal můžeme vylepšit nebo pozměnit různými způsoby.
- Klasický trojobal se připravuje z mouky, syrových vajíček a strouhanky.
- Vajíčka na trojobal posolíme a prošleháme s malým množstvím mléka, vody, smetany či piva.
- Strouhanka je nejvhodnější jemně mletá z rohlíků a toustového chleba.
- Trojobal můžeme dochutit, a to tak, že přidáme k mouce oblíbené bylinky a koření. Lze přidat i výraznější chilli, česnek nebo mletou papriku.
- Pokud přidáme do mouky trochu prášku do pečiva, bude trojobal pěkně nadýchaný.
- Další kouzla lze provádět se strouhankou. Pokud do ní přidáme parmezán, řízky při smažení získají křupavost.
- Všechnu nebo jen část strouhanky můžeme nahradit nahrubo namletými nebo drcenými arašídy, lze použít i mandle nebo jiné ořechy, či slunečnicová semínka.
- Oblibu si získaly také částečně podrcené kukuřičné lupínky, kterými strouhanku nahradíme zčásti nebo všechnu. Řízky budou pěkně křupavé.
- Zajímavou alternativou je panko strouhanka, která se vyznačuje hrubší strukturou a tím, že absorbuje méně tuku.
Jak balit řízky
Balení do trojobalu je pracnější, zvlášť když řízky připravujeme pro více strávníků.
- Někdy řízky dokonce balíme dvakrát. Používá se při smažení sýrů, abychom zabránili jejich vytékání.
- Když obalujeme menší kousky květáku nebo žampiony, práci si urychlíme. Jak na to, poradí další článek.
- Jinou možností jsou tzv. řízky naruby. Při balení začínáme strouhankou, pak teprve přijdou na řadu vajíčka.
- Zabalené řízky před smažením rozložíme na tác nebo plech, který jsme nejprve posypali strouhankou.
- Zbylou strouhanku už nevracíme do sáčku, ale raději ji co nejdříve spotřebujeme.
- Ze zbylých surovin po balení vytvoříme těstíčko a z něho usmažíme placičky. Těstíčko lze dochutit různými bylinkami a rozmačkaným česnekem, nebo vylepšit strouhaným sýrem.
Jak smažit řízky
Podle následujícího videa připravíme kuřecí řízek s bramborovým salátem. Hotové řízky vkládáme do rozpáleného tuku, obvykle na pánev, ale lze je smažit i na plechu v troubě. Řízky smažíme co nejdříve po obalení, jinak by strouhanka v trojobalu provlhla a obal by začal z řízků odpadávat. Kromě klasického trojobalu rádi používáme k obalování řízků různá těstíčka.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 3 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 6 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Co se dává do bramborového salátu? Každý recept je svým způsobem originál
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Smažený řízek z nakládaného bůčku: U netradiční varianty oblíbeného jídla je důležitá marináda a doba naložení
Komentáře