Slané - články, postupy a rady
Den "Sněz, co chceš"
Den plísňového sýra
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Závin nebo také štrúdl je moučník pocházející z Rakouska, z 18. století. Těsto, ze kterého záviny pečeme, může být listové, kynuté nebo křehké. Každý druh má něco do sebe. U nás se plní většinou strouhanými jablky, ale také makovou, tvarohovou a nebo oříškovou náplní. Nemusí zůstat jen u sladké varianty, záviny jsou oblíbené i slané, plněné šunkou, sýrem, slaninou i kysaným zelím.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Křupavý, jemný, kynutý, slaný, sladký - ve všech těchto podobách se může preclík vyskytovat. Těsto se vyválí do tenkého válečku, stočí se do kruhu, konce se překříží a přilepí. Historie je spojena s náboženstvím a hlavně Velikonocemi, má připomínat paže a ruce pri modlení. Nyní se preclíky pečou celoročně, sypou se mákem, solí. Německé preclíky se před pečením na 30 sekund ponoří do horké vody se sodou.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 22 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Polévky, které máte hotové do dvaceti minut: Tradiční česnečku trumfne nejen brokolicová, ale i japonská klasika miso
Korunovace krále Karla III.: Oficiální menu oslav a recept na pečený lilek s jogurtovou zálivkou nadchly internet
Připravte si osvěžující letní sangrii! Jednoduše a podle originálního španělského receptu