šunka - články, postupy a rady
Den šunky
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Šunka je masný výrobek, který zaujímá dominantní místo mezi masnými výrobky. Může být vyrobená z různých druhů masa (vepřového, drůbežího, hovězího).Připravuje se dušením, vařením nebo uzením. Dělí se na tři třídy: šunka nejvyšší jakosti, šunka výběrová, šunka standardní. Rozhodující je u nich procento čistých svalových bílkovin.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Prosciutto je italská sušená šunka, která se krájí na velmi tenké plátky. Řada regionů má své typické výrobky této delikatesy. Vyrábí se z kýty, ale nemusí být pouze vepřová, může být i např. jehněčí. Proces výroby trvá od 9 měsíců do dvou let. V gastronomii se nejvíce používá jako předkrm, obaluje se do ní žlutý meloun, přidává se k vařenému hrášku nebo chřestu. Je vhodná i do sendvičů.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 1 hodinou
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Co se zbylou bramborovou kaší? Vsaďte na voňavé placky, luxusní pečené krokety nebo jemnou polévku
Letem středozemním kulinárním světem: Dáte si bulharskou musaku nebo řecký salát tzatziki?
Leche Merengada: Jednoduchý španělský dezert uděláte jen z mléka a bílků a vynikající je studený i teplý