7 častých chyb při kompostování: Na co si dát pozor, aby se kvalitní kompost podařil
Výživný zahradní kompost je tou nejsnazší cestou k úrodné půdě. I když se při rozvážení vrchovatých koleček pořádně zapotíme, stojí to za to. O to větší pak máme radost z úspěšného pěstování. Co když se ale kompost nedaří podle našich představ?
Něco tak jednoduchého jako kompost - je vůbec možné udělat něco špatně? I to se běžně stává, zvlášť pokud se zahradničením teprve začínáme. Obvyklá doba zrání kompostu je 6–12 měsíců. Výsledkem by měla být kvalitní a dobře rozložená hmota.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při kompostování
Než se do kompostování pustíme, je dobré především vědět, co se do něj hodí nebo nehodí. Jaké jsou tedy časté chyby?
- Suché a nezkompostované části: Kompost je potřeba minimálně jednou přeházet, suché a nezkompostované části z okrajů hromady přikrýt těmi vlhkými z vnitřku kompostu. Směs můžeme trochu udupat. Pomůže i zalití a umístění kompostu ve stínu.
- Plesnivějící hromada posekané trávy: Různé materiály je potřeba míchat, jen tak se kompost podaří. Mícháme rostlinné a kuchyňské zbytky, posekanou trávu, listí, zeminu, dřevěný popel, piliny ...
- Nevhodné materiály v kompostu: Nepřidáváme části, které se nemohou rozložit nebo jsou pro přírodu škodlivé. Podívejte se, co všechno do kompostu nepatří.
- Pomalu tlející organické zbytky: Větší kusy je potřeba nastříhat, nasekat, natrhat nebo jiným způsobem zmenšit či rozdrtit. Pak bude proces daleko rychlejší. Mezi pomalu tlející materiály patří např. listí z ořešáků.
- Příliš mokrý a mazlavý kompost: Možná je umístěný v příliš vlhkém prostředí, dali jsme do něj mnoho zelené hmoty nebo hodně pršelo. Pomůže přeházení nebo přikrytí. Zelenou hmotu je třeba míchat ještě s jinými materiály.
- Nevzhledná hromada kompostu: Tady jde hlavně o estetické cítění, kompost bude upravenější buď v dřevěném bednění nebo v plastových kontejnerech.
- Kompost je moc daleko: Zde se jedná o nepraktické uspořádání. Možná nechceme kompostem "hyzdit" pěknou část zahrady, ale chodit k němu s těžkým zahradním odpadem (a rozvážet kompost zbytečně daleko) nás dlouho bavit nebude.
Jaké máte zkušenosti s kompostováním vy? Těšíme se na vaše rady.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 10 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Komentáře