7 častých chyb při přípravě bramboráků: Na co si dát pozor
Mnozí se domnívají, že na takto jednoduchém jídle nejde nic zkazit a často jsou pak překvapeni, že bramboráky jsou mdlé, nasáklé tukem a nemají křupavý okraj. Poradíme vám, jak se těchto chyb vyvarovat a připravit ty nejlepší bramboráky, na kterých si pochutná celá rodina.
Bramboráky jsou odjakživa lidovým jídlem, které šlo připravit za pár korun a přesto bylo velmi oblíbené a chutné. Křupavé bramboráky se podávaly jako hlavní chod, nyní jsou často považovány za přílohu k masové směsi či ke guláši. Správný bramborák by měl vonět po česneku a majoránce, být křupavý a uvnitř měkký. Může se zdát, že to není žádná věda, mnohdy jsou ale kuchaři začátečníci překvapeni, že jejich bramborák nechutná tak, jak jsou zvyklí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při přípravě bramboráků
Jak se vyvarovat častých chyb, to vám poradíme v bodech níže. Vy se pak s klidem můžete pustit do smažení bramboráků a pochutnat si na skvělém a rychlém jídle.
- Nejdůležitější je začít už při výběru brambor. Z nových brambor jsou bramboráky sice chutné, ale obsahují málo škrobu, proto je lepší dělat je z brambor v zimě, které byly uskladněny ve sklepě. Ty obsahují škrobu tak akorát a bramboráky budou v této době ještě chutnější.
- Po nastrouhání brambor je důležité z nich přebytečnou vodu scedit, aby nebylo těsto příliš řídké a nebylo nutné použít velké množství mouky.
- Důležité je si ohlídat množství mouky, kterou do bramboráků přidáte. Pokud jí přidáte málo, budou se vám bramboráky rozpadat. Pokud jí nasypete do těsta příliš, budete mít zase bramboráky až moc tuhé a moučné.
- Aby byly bramboráky správně voňavé, nebojte se koření. Rozhodně nešetřete s česnekem ani majoránkou. Jejich chuť je pro správný bramborák klíčová. V opačném případě budou bramboráky mdlé, bez chuti.
- Než začnete smažit, je důležité si připravit nerezovou pánev, která je na to nejlepší a pořádně si na ní rozehřát sádlo. To je totiž nejvhodnější druh tuku, který dodá bramborákům správnou chuť.
- Je důležité si pohlídat, abyste těsto nalévali do opravdu rozpáleného tuku. V opačném případě bramborák nasákne zbytečně moc sádla a bude příliš mastný. Zachránit to ještě můžete tak, že ho po vytažení položíte na kuchyňskou papírovou utěrku, která přebytečný tuk vsákne.
- Pokud chcete opravdu křupavý bramborák, vyvarujte se kombinacím s cuketou nebo jinou zeleninou. Ty způsobí, že jsou bramboráky měkké a nekřupou.
Pokud máte po přečtení článku chuť na pravý křupavý bramborák, nechte se inspirovat naším video-receptem, který vám poradí s jeho přípravou. Přejeme, ať se vám povede podle vašeho přání.
Znáte i vy nějaký další ověřený "fígl" na ten nejlepší bramborák? Budeme rádi, když se o něj s námi podělíte do komentáře pod článkem.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat nejlepší bramborák. Oblíbené bramborové placky s vůní česneku a majoránky
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře