Co je cukrová vata: Barevné chomáčky cukru milují děti i dospělí
Cukrová vata je na poutích a jarmarcích první sladkostí, kterou děti vyžadují. Nadýchané lehoučké homole z cukru v pastelových barvách, namotané na špejli, známe asi 100 let a od té doby neztratily nic na své chuti - spíše naopak.
Cukrová vata je noční můrou všech maminek, které jdou s dětmi na slavnosti se stánkovým prodejem. Žluté a růžové zalepené tváře a prsty omyje jen mokrá žínka, schovaná v kabelce. Přesto je vata milována všemi dětmi bez rozdílu věku.
Mohlo by vás zajímat
Co je vlastně cukrová vata
Vata je ochucený a obarvený cukr:
Přístroj na výrobu vaty je buben s rotujícím zásobníkem. Do něj se nasype cukr, přidá jedlá potravinářská barva, popřípadě potravinářské aroma. Cukr se roztaví při 200 °C na sirup. Ze zásobníku je pak malými dírkami vysokou odstředivou silou vytlačován ven do bubnu, kde se zachytává a hned ochlazuje. Tenoučká vlákna pak stačí přichytit na špejli a pečlivým kroucením je namotat do tvaru homole.
Cukrovou vatu můžeme koupit v kbelíčku, který si odneseme domů. Barevnými chomáčky těsně před podáváním ozdobíme dort nebo pohár. Pozor - cukr se ve vlhkém prostředí rychleji rozpouští.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 29 minutami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 6 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Přečtěte si Zobrazit více
6 stupňů vaření cukru: Doba vaření mění vlastnosti, vzhled, chuť i způsob použití
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Čím dochutit sladké krémy a náplně: Poradíme vám, jaká jsou přírodní a potravinářská aromata
Komentáře