Čočkový salát: Chutné, výživné a levné jídlo se skvěle hodí na Nový rok
Čočka je mimořádně oblíbená luštěnina, jejíž použití přináší pro náš jídelníček celou řadu výhod. Čočka je nejen chutná a snadno se z ní vaří, ale také je velmi výživná a zdravá. Kromě toho je skvělá i její cena. Z půl kila čočky můžeme připravit vydatné jídlo pro celou rodinu.
Luštěniny obvykle před vařením namáčíme, aby se zbavily látek, které mohou způsobit nadýmání. Namáčení také výrazně urychlí vaření. Čočku stačí namočit na kratší dobu např. na dvě hodiny. Pokud ale zapomeneme, nevadí, čočka bude rychle uvařená i tak.
Jak připravit čočkový salát
Postup je velmi jednoduchý, přesné množství surovin je uvedeno ve videoreceptu níže:
- Čočku přebereme, aby v ní nezůstaly kamínky, propláchneme na cedníku a uvaříme s bobkovým listem do změknutí. Bude nám na to stačit 15–20 minut.
- Uvařenou čočku hned propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- Na pánvi opečeme nakrájenou slaninu, vegetariáni mohou stejným způsobem připravit uzené tofu.
- Oloupanou cibuli, pórek a kapii nakrájíme na menší kousky.
- Připravíme zálivku, na kterou potřebujeme olivový olej, vinný ocet, dijonskou hořčici, špetku cukru, sůl a mletý pepř. Dochutíme tak, jak nám vyhovuje.
- Vychladlou čočku v míse smícháme s cibulí, pórkem, kapií, opečenou slaninou (nebo uzeným tofu). Zalijeme zálivkou a dobře promícháme. Necháme vychladit, aby se chutě propojily.
- Podáváme s vařeným vajíčkem, případně s pečivem. Při podávání můžeme vylepšit kopečkem zakysané smetany.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 13 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře