Časté chyby při přípravě listového těsta: Poradíme vám, jak se jich vyvarovat
Málokterá kuchařka má tolik odvahy, aby se pustila do přípravy vlastního listového těsta. Příprava je sice složitější, ale těsto je pak kvalitní a krásně lístkuje. Koupené těsto ji může také pěkně potrápit, pokud nedodrží několik pravidel.
Listové těsto musí být křehké, nadýchané a jeho papírově tenké vrstvy se musí lehce nadzvedávat a oddělovat od sebe. Špatně zpracované nebo upečené těsto nelístkuje a je gumové. Jak na to, abychom připravili dokonalý listový zákusek?
Mohlo by vás zajímat
Časté chyby u listového těsta
- Nekvalitní suroviny jsou hlavním důvodem, proč není těsto nadýchané - používejte pouze dobré máslo a mouku dvounulku.
- Měkký tuk způsobuje, že těsto nelístkuje. Máslo musí být vychlazené. Do těsta se přidává ledová voda a neustále se chladí v lednici.
- Málo rozvalované a překládané těsto málo lístkuje. S každým přeložením roste počet vrstev, které se pečením promění v lístky.
- Příliš mouky k podsypání způsobí, že těsto bude tvrdé a nepoddajné. Používejte silikonové a dřevěné vály nebo pečicí papír.
- Chlazení nepodceňujte a dejte těsto mezi vyvalováním a překládáním do ledničky. Hotové těsto nechte přes noc odpočívat v chladu.
- Vkládání plechu do studené trouby zaručí, že těsto nevyběhne a nelístkuje. Vyhřejte troubu na 200 °C a po vložení ztlumte na 180 °C.
- Zbytky těsta, které znovu zpracujete, už nelístkují - upečte odřezky pro děti nebo těstem vyložte formu a upečte koláč.
Ze zbytku těsta můžeme připravit šátečky s náplní (tvaroh, povidla, marmeláda nebo kakaová pomazánka) - ukážeme vám jejich přípravu v našem videu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 32 minutami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 2 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 9 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 10 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 23 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno 1. 5. 2024 16:45
Přečtěte si Zobrazit více
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Pečicí papír je dobrý sluha, ale zlý pán, pokud nelze zkrotit. Naše video vám s ním pomůže
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Komentáře