Jak připravit skvělou letní polévku, aneb v hlavní roli cuketa. Vyzkoušejme krémovou. U klasické zeleninové pozor na dobu vaření
Co s dozrávajícími plody cuket? Jednou z možností, jak zpracovat cukety, je uvařit polévku. Cuketa se hodí nejen na krémovou polévku, uvařit můžeme i klasickou zeleninovou, jen opatrně na dobu vaření.
Cuketovou polévkou si doplníme potřebné tekutiny v horkých letních dnech. Zároveň je to kaloricky méně nabité jídlo, a tak ho lze považovat za dietní. Polévka je připravená rychle a jednoduše.
Krémové polévky
Nejprve zpěníme na oleji cibuli a na ni přidáme nakrájenou cuketu. Na krémovou polévku se hodí i přerostlá cuketa. V některých receptech ji doplníme bramborami, česnekem či pórkem. Poté zalijeme vodou či vývarem a uvaříme. Po uvaření rozmixujeme a pro zjemnění lze přidat smetanu. Z koření se do polévky hodí pepř a kari, ale lze kombinovat i s koprem, koriandrem nebo libečkem. Na talíři podáváme s osmaženou slaninou či krutónky.
Zeleninové polévky
Cuketu kombinujeme i s ostatní zeleninou. Jen opatrně, abychom cuketu nerozvařlii, protože je měkká a nepotřebuje dlouho vařit. Proto nejprve vaříme tvrdší zeleninu, jako mrkev, kedlubna, petržel či brambor, a až když je vše téměř měkké, přidáme nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou cuketu. Tu už povaříme jen krátce a poté polévku odstavíme z plotýnky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 35 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 57 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Cibulová zelenina je příjemně dochutí, důležitý je hlavně česnek
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Komentáře