Jak si poradit s Goliášem? Vyzkoušejte oblíbený dýňový kompot našich babiček s ananasovou příchutí
Velké dýně můžeme nechat narůstat dokud nehrozí první podzimní mrazíky, ale jakmile se má podle předpovědi ochladit, včas je sklidíme. Jsou často tak velké, že si na ně musíme vzít kotouč. Jakmile je máme pod střechou, nastává čas zavařit výborný dýňový kompot.
Postup přípravy dýňového kompotu je jiný, než příprava ovocných kompotů. Ale i když je o něco pracnější, vyplatí se. Používáme ho jako kompot ke sladkým i slaným jídlům. Můžeme ho využít do různých moučníků a jako náplň do koláčů. Je skvělý do pohárů, má krásnou výraznou barvu a chutná podobně jako ananas.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit dýňový kompot
Různé varianty, jak lze dýňový kompot připravit, jsou uvedené v jednotlivých receptech, včetně přesných dávek surovin.
- Dýni nejprve rozkrájíme, oloupeme a vydlabeme z ní měkký vnitřek spolu se semeny.
- Získanou dužinu nakrájíme na úhledné kostky, můžeme použít vroubkovaný nůž.
- Připravíme si do většího hrnce octovou vodu (na 2,5 l vody dáme 200 ml octa) a přidáme do ní ananasovou tresť, případně i kyselinu citronovou. V octové vodě necháme nakrájenou dužinu do druhého dne v chladu louhovat, poté vodu slijeme a vylijeme.
- Svaříme novou vodu s cukrem (na 1 litr vody dáme 0,5 kg cukru), v této vodě povaříme dýni po dobu asi 5 minut (pouze do poloměkka, nesmí se rozvařit).
- Pak dýňové kostky naskládáme do čistých sklenic.
- V cukrové vodě povaříme ještě citrony nakrájené na kolečka ( na 2 l vody 3 citrony), hřebíček, celou skořici a vanilku. Pak vodu přecedíme, abychom z ní vše odstranili.
- Přecezenou cukrovou vodou zalijeme nakrájenou dýni ve sklenicích.
- Sklenice uzavřeme, sterilujeme a uložíme. Odebíráme podle potřeby.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 2 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 15 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Dýně à la ananas: Výborný kořeněný kompot se jednoduše připravuje a v zimě udělá velkou parádu třeba v pohárech
Komentáře