Jak nastrouhat brambory. Základ do bramboráků je hotový během chvilky
Brambory jsou základem mnoha skvělých jídel naší tradiční kuchyně. Připravujeme je naslano i nasladko, vařené nebo pečené, v celku nebo nakrájené či nastrouhané. Syrové strouhané brambory najdou své uplatnění především v oblíbených bramborácích.
Brambory nejprve malým nožíkem nebo škrabkou oloupeme, zbavíme je všech slupek a také míst, která je potřeba vykrojit. Pokud v sobě některé mají plísně, nejsou vhodné ke konzumaci. Okrájené brambory dobře umyjeme a dáme do mísy. Pěkné velké hlízy není nutné loupat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nastrouhat brambory
Syrové brambory nastrouháme buď ručně na struhadle nebo pomocí elektrického robota.
- Strouhání brambor na struhadle: Pokud brambor není mnoho, zvládneme strouhání ručně. Vybereme vhodnou stranu struhadla. Záleží na nás, jestli zvolíme větší nebo menší otvory, rozhodneme se podle způsobu využití. Strouhání jde lépe a rychleji, pokud jsou brambory větší. Dáváme pozor na prsty.
- Strouhání brambor pomocí elektrického robota: Zvolíme vhodnou velikost struhadla, s většími nebo menšími otvory. Větší brambory je obvykle potřeba rozkrojit na menší části. Tento způsob strouhání je velmi rychlý, ale obvykle nám zůstane více nádobí na umývání.
Pokud je potřeba z nastrouhaných brambor slít přebytečnou tekutinu, nemusíme ji hned vylévat. Obsahuje řadu prospěšných látek a také škrob. Můžeme ji využít při vaření, třeba do polévek.
Nastrouhané brambory se budou hodit na skvělé bramboráky. Mohou do nich být nastrouhané nahrubo i najemno, nebo dokonce část nahrubo a část najemno. Na postup přípravy výborných bramboráků se můžete podívat ve videoreceptu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečené ziti
Přidáno před 3 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 4 hodinami
Mňamka
Přidáno před 5 hodinami
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 5 hodinami
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 12 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zvládnout bramborový knedlík hned napoprvé? Díky tipům knedlíkového mistra Petra Kosinera je uděláte na jedničku
Velký přehled struhadel: Kolik stojí to na hranolky, kolik elektrické a co zvládne struhadlo multifunkční
Na co použít brambory typu A? Vyznat se v typech brambor se vyplatí
Komentáře