Očistit chřest tak, abychom ho neznehodnotili, vyžaduje naši pozornost
Křupavý a lahodný chřest je vítanou změnou v jarním jídelníčku. Kupujeme bílý a později i zelený (příp. fialový) chřest balený ve svazcích. Nákupu i přípravě je potřeba věnovat pozornost, abychom cennou surovinu neznehodnotili.
Při nákupu sledujeme čerstvost (chřest nesmí být ovadlý a ohebný, je křehký, sevřené hlavičky při tření jedné o druhou vržou a při zlomení hlasitě prasknou), nepoškozenost i barvu výhonků. Chřest dlouho neskladujeme, brzy vysychá a dřevnatí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak očistit chřest
Čistíme jej ostrou škrabkou na zeleninu.
- Bílý chřest má tužší slupku, čistíme ji od hlavičky směrem k druhému konci po celém obvodu.
- Dřevnaté konce po kouskách odkrajujeme, dokud nenarazíme na křupavou část.
- Bílý chřest opět svážeme a vaříme nastojato ve vodě se solí, trochou citronové šťávy a cukru, abychom zmírnili případnou nahořklost. Hlavičky by z vody měly vykukovat, abychom je nerozvařili. Vaříme asi 5–8 minut.
- Zelený (fialový) chřest většinou není potřeba loupat, leda ve spodní třetině u silnějších stonků.
- Slupky ani odkrojené konce chřestu nevyhazujeme, poslouží na vývar.
- Vaříme jej raději jen v páře, protože se snadno rozvaří. Stačí mu 2–3 minuty.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 2 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 6 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře