5 tipů, jak péct listové těsto: Vyzkoušejte jednoduché rady a vaše pečivo bude dokonalé nejen na pohled, ale i svou chutí
Pečení listového těsta má svá pravidla, která je velmi jednoduché dodržet. Učily nás je už naše babičky a díky jejich dodržování byly jejich moučníky z tohoto těsta vždy dokonalé. Přisvojit si je můžeme i my, a skvělé pak budou i naše dobroty, ať už slané nebo sladké.
Listové těsto si můžeme připravit doma, získáme ho prokládáním dvou těst. Do listového těsta používáme pouze žloutky, ne bílky, a hladkou mouku. Nejlepší je použít kvalitní máslo, špetku soli a trochu citronové šťávy nebo octa. Pokud se pustíme do domácího těsta, raději připravíme více dávek najednou, je to praktičtější. Při dobrém uskladnění těsto vydrží i několik dnů, při zmražení ještě déle.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak péct z listového těsta
Pečení z listového těsta, ať už kupovaného, nebo i domácího, má svá pravidla. Když je dodržíme, výsledek bude perfektní.
- Pečivo z listového těsta pečeme na plechu, který jsme nejprve vypláchli studenou vodou.
- Jednotlivé kousky z listového těsta před pečením propícháme na různých místech vidličkou, díky tomu bude pečivo naskakovat rovnoměrně a bude mít pěkný vzhled.
- Plech vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme zpočátku prudce. Díky tomu pečivo pěkně a rychle naskočí a získá hezký tvar.
- Asi po deseti minutách již teplotu zmírníme a pozvolna dopékáme.
- Během pečení neotvíráme zbytečně troubu, a už vůbec ji neotvíráme v prvních sedmi minutách od vložení plechu - pečivo by totiž nejspíš nenaskočilo, a nízké tuhé kousky by moc dobré k jídlu nebyly.
Jak uchovat listové těsto
Nejjednodušší způsob uchování je mražení, v mrazničce snadno uchováme nejen těsto, které si koupíme jako mražené, ale i těsto, které jsme sami připravili, nebo těsto, které jsme koupili jako chlazené. Před použitím ho necháme pozvolna rozmrazit v teplé místnosti, a použijeme jako čerstvé. Můžeme upéct třeba závin podle následujícího videa:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Ananasové kytičky
Přidáno před 5 hodinami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 6 hodinami
Caesar salát wrap
Přidáno před 7 hodinami
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Věděli jste, že každá sněhová vločka je orgininál? Jedinečnou sněhovou vločku můžete nabídnout i svým blízkým
7 nejoblíbenějších moučníků z listového těsta potěší všechny zaneprázdněné. Jsou rychle připravené a velmi chutné
Pečení v horkovzdušné troubě je výhodné, ale má svá specifika. Poradíme, jak v takové troubě péct maso
Komentáře