Pečení v papilotě je stará metoda úpravy pokrmů, která se hodí i v současnosti. Použijeme ji i při grilování
Pečení v papilotě je několik století stará kuchyňská úprava. Papilota je balíček z papíru na pečení, případně pergamenového papíru, v moderní době i alobalu.
Potraviny (zabalené v papilotě a upečené) si uchovají šťavnatost, většinu vůní a chutí. V neposlední řadě ušetříme nádobí a tuk, protože papír nebo alobal stačí potřít trochu olejem, sádlem nebo přepuštěným máslem, aby se k němu potravina nepřilepila. Jedinou nevýhodou je, že do balíčku nevidíme a nemůžeme kontrolovat stav jídla.
Co se do papiloty hodí
V papilotě můžeme péct plátky masa (raději naklepané), menší ryby nebo filety, uzeninu, zeleninu, houby, brambory. Velmi vhodné je ochucení bylinkami. Tvrdou zeleninu raději předem předvaříme nebo blanšírujeme. Také větší brambory je lépe předvařit nebo nakrájet.
Jak papilotu zabalit
Důležité je balíček dobře utěsnit, aby pára neutekla a jídlo si uchovalo šťávu, vůni i chuť. Papír nebo alobal je nutné mít v dostatečné velikosti. Na jednu polovinu naskládáme suroviny tak, aby papír měl dostatečný přesah. Ochutíme, přikryjeme druhou polovinou papíru a postupným překládáním okraje směrem dovnitř papír utěsníme. Papilota může mít tvar srdce (originál), půlkruhu, obálky, balíčku, měšce apod. Občas je třeba okraj přimáčknout (hranou nože nebo nehtem), aby dobře držel. Konec můžeme zajistit kovovou kancelářskou sponkou nebo dřevěným kolíčkem. Správně zabalená papilota se během pečení nafoukne.
Jak pečeme v papilotě
Naplněné a uzavřené balíčky naskládáme na plech, vložíme do vyhřáté trouby nebo položíme na rošt rozpáleného grilu a pečeme. Po nafouknutí papiloty můžeme ještě chvíli dopéct na křupavou kůrku. Pozor ale na připálení.
Jak servírujeme
Pokrmy servírujeme i s papilotou položenou na rovný talíř, kterou jen pootevřeme. POZOR na opaření unikající párou. Případně se můžete podívat i na další typy přípravy jídel.
Ať se daří a chutná!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Komentáře