Jak se vaří třešňový džem. Připravujeme jej podle nejlepších receptů z dobře vyzrálých sladkých třešní
Třešňový džem patří mezi nejchutnější - skvěle chutná v misce jogurtu, nebo namazaný na palačinky či lívance a dozdobený kopečkem zakysané smetany i šlehačky. Je příjemně sladký a lahodný, nejlepší je z dobře vyzrálých a šťavnatých třešní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit džem
Třešňový džem (podobně jako pikantnější višňový) se dá vařit buď s přídavkem cukru a želírovacího přípravku nebo pouze s cukrem. Když použijeme želírovací přípravek (který má i konzervační účinky), bude nám stačit méně cukru a kratší doba vaření. Třešně se samy o sobě nevyznačují želírovacími schopnostmi, stejně jako jahody. Džem je možné zahustit i např. jablečným pektinem, který se dá koupit. Je ale třeba počítat s tím, že různé podobné přípravky nám výrazně zvýší náklady na přípravu džemu.
Jak připravit džem bez želírovacího přípravku
Varianty postupu vaření džemu
Nejprve vypeckované ovoce smícháme s cukrem, můžeme je nechat proslazené přes noc, pak se pustíme do vaření džemu. Pokud jsme si zkontrolovali, že jsme nepřehlédli žádnou pecku, je možné třešně ještě před vařením rozmixovat, džem pak bude mít příjemnější konzistenci. Mixujeme ale pouze krátce, aby v džemu zůstaly částečně kousky ovoce - takto je nejchutnější.
- Podle klasického způsobu vaříme džem v hrnci, vaření je poměrně zdlouhavé, ale výsledný džem je hotový všechen naráz a poté ho nalijeme do sklenic.
- Jinou možností je využít k vaření džemu domácí pekárnu - pokud džemu vaříme pouze menší množství, může to být dobrý způsob.
- Dalším osvědčeným postupem je vaření džemu po malých dávkách na pánvi (či v menším hrnci). Na pánev vždy dáme přibližně dvě až tři naběračky připravené směsi - džem velmi rychle začne houstnout, během houstnutí ho mícháme. Poté hned plníme připravené skleničky a na pánev dáváme naběračkou další dávku. Nejlepší je vařit džem současně na více plotýnkách, aby nám šla práce svižně od ruky. Tento způsob je velmi rychlý a od vaření džemu nebudeme mít čas odcházet.
Jak na to, aby se džem nekazil
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 8 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 18 hodinami
Banana split
Přidáno před 18 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Uvařit uzené maso tak, abychom jeho chuť nezničili, ale spíše podtrhli, to neumí každý. Vyzkoušejte to s námi
Komentáře