Jak snadno odpeckovat třešně a višně. Jednoduché rady a tipy nám jejich přípravu výrazně urychlí
Krásně zralé třešně jsou výbornou surovinou na marmelády a džemy. Hodí se do koláčů, bublanin a dalších moučníků. Dokonce je můžeme sušit a používat místo rozinek. Poradíme, jak je snadno odpeckovat.
Nejjednodušší metodou je vzít nožík, každou třešeň nakrojit a pecičku odstranit. Tento způsob je zdlouhavý a brzy nás omrzí. Není ani zvlášť šetrný, protože z třešní vyteče hodně šťávy. Jsou ale i jiné možnosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Odpeckovávač se vyplatí
V obchodech jsou k dostání jednoduché odpeckovávače, se kterými se dobře pracuje a nejsou drahé. Raději třešně po odstranění pecek kontrolujeme, protože se může snadno stát, že některá pecka propadne a neoddělí se. Použití mechanického přístroje nám ušetří spoustu času a je docela zábavné.
Jak jednoduše odpeckovat třešně
Máme ještě další možnosti, jak pecky odstranit. Můžeme vyzkoušet všechny a vybereme si tu, která nám bude nejvíce vyhovovat:
- Třešně, které jsou určené na marmeládu nebo džem, krátce povaříme a poté protlačíme přes cedník - pecky na něm zůstanou.
- Pecku můžeme z třešní vytáhnout pomocí kancelářské svorky (používá se na spojování papírů).
- Oblíbenou možností je položit třešeň na hrdlo úzké láhve a pomocí pevného brčka, kterým třešeň dolů prorazíme, pecku snadno odstraníme. Pecka sklouzne do láhve. Při tomto způsobu máme pod kontrolou odstranění každé pecky.
- Další používanou možností je třešně, položené na pevném prkýnku (buď jednotlivě nebo po více kusech), zmáčknout např. dalším prkýnkem (nebo třeba kastrolem), čímž třešně popraskají, a při lehkém zakroužení prkýnkem často i vyklouznou. My je pak pouze rychle vybereme.
Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob, vypeckované třešně se v kuchyni budou hodit. Můžete se hned pustit do třešňové marmelády.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 8 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 11 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Komentáře