Jak tvarovat kuličky z nepečeného těsta? A co když se nám rozpadají? Zvládneme to snadno, stačí použít jednoduché rady
Nepečené kuličky výborně chutnají a jsou snadné, mohou je s námi tvořit i děti. Navíc na nich není moc co zkazit. Může se ale stát, že nám suroviny nechtějí držet pohromadě, nebo je naopak těsto příliš řídké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co když je těsto příliš řídké
Je-li těsto řídké, potřebuje získat hustší konzistenci.
- Můžeme samozřejmě těsto zahustit dalšími drobečky z cukroví, mletými oříšky nebo nadrcenými piškoty, ale mohlo by se stát že chuť kuliček pak bude příliš "hutná".
- Někdy stačí dát hmotu na chvíli do lednice, aby ztuhla. Modelování kuliček pak půjde daleko lépe.
- Při obalování v sypkém materiálu (např. kokos, mleté ořechy, kakao, drobečky) se okraje kuliček ještě více zpevní. Po vychlazení a proležení pak budou kuličky ideální.
Co když je těsto příliš husté
V této situaci naopak potřebujeme konzistenci zředit, a to tak, abychom neubrali na chuti, kvalitě a trvanlivosti kuliček. Pomůže také, když kuličky budeme tvořit navlhčenýma rukama.
- Pokud jsme hmotu na kuličky příliš vychladili, naopak ji nyní necháme trochu zahřát. I naše teplé ruce pomohou při modelování hmotu zjemnit.
- Do příliš hustého těsta lze přidat trochu tuku (změklého másla), salka (i karamelizovaného) nebo rumu.
- Přidat můžeme také trochu dušených jablek, chutné marmelády, povidlí nebo jáhlové kaše.
- Použít můžeme i předem namočené a rozmixované datle.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 8 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme za vás: Domácí salko je lepší a levnější než to kupované. Vyjde vás na 30 Kč!
Do nepečeného cukroví často potřebujeme rozmělněné piškoty. Jak je připravit do těsta? Máte několik možností, vyberte si
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Komentáře