Jak uchovat oddenek zázvoru v pěkném stavu? Díky jednoduché metodě ho budeme mít stále po ruce
Zázvor si v naší kuchyni našel pevné místo. Používá se při vaření, na dochucování pikantních jídel. Nastrouhaný zázvor můžeme v malém množství přidat do vydatné polévky, do guláše nebo pod maso. Své tradiční místo má ve vánočním drobném pečivu s názvem zázvorky. A nejčastěji z něho připravujeme nápoje.
Jaké jsou účinky zázvoru
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat zázvor
Koupený zázvor ve formě oddenku je poměrně trvanlivý, týden až dva nám snadno vydrží. Samozřejmě za předpokladu, že jsme koupili kvalitní zázvor, pěkný a beze stop plísní.
- Obvykle ho používáme tak, že oddenek umyjeme a osušíme, poté si vždy kousek odkrojíme a zbytek necháme buď na talířku na lince, nebo v chladu v lednici. Používáme podle potřeby.
- Pokud by ale u nás měl být zázvor delší dobu a používali bychom ho pouze zřídka, je lepší zázvor uložit do mrazničky. Je to velmi jednoduché - kořen oloupeme a nakrájíme podle plánovaného využití.
- Pokud ho chceme používat do nápojů, nakrájíme oloupaný oddenek na tenké plátky, uložíme je do sáčku a odebíráme z mrazničky podle potřeby.
- Můžeme ho také pouze oloupat a zmrazit v celku (oddenek pouze rozdělíme na menší části). Až ho budeme potřebovat, tak si kousek nastrouháme a zbytek co nejrychleji vrátíme do mrazničky.
- Další možností je nastrouhaný zázvor dát lžičkou do tvořítek na led a zmrazit. Zázvor můžeme zalít troškou vody, ale není to nutné. Aby tvořítka nezabírala zbytečně místo, po zmrznutí z nich zázvor vyklepneme a vložíme kostky do sáčku. Odebíráme je podle potřeby, obvykle na dochucení jídla.
- Tip: Zázvor ke zmražení si koupíme za akční cenu, pak ho budeme mít vždy po ruce.
Zázvor v naší kuchyni
Zázvor používáme do jídel, která nepotřebují tepelnou úpravu, ale i do tepelně upravených pokrmů. Vybrali jsme na ukázku recept na kedlubnové zelí se zázvorem, který je doplněný o názorné video. V našem receptáři najdeme ale i další recepty se zázvorem - své uplatnění nachází především v čínské a indické kuchyni. Zázvoru vždy stačí přidat pouze malé množství.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře