Jak na barevné domácí těstoviny: Můžete je obarvit špenátem, rajským protlakem nebo červenou řepou
Hotové sušené těstoviny se dají koupit v různých barvách. Pokud dáváme přednost těm domácím, můžeme si je snadno obarvit přírodními barvivy. Potřebujeme k tomu bylinky nebo vhodnou zeleninu, výsledek nás určitě potěší.
Jak obarvit těstoviny
Domácí těstoviny, které budeme chtít obarvit, vyžadují proti obvyklému receptu (bez obarvování) trochu mouky navíc, protože surovinou k obarvení, pokud se nejedná o suché koření, zvýšíme vlhkost těsta. K obarvování použijeme rostlinné suroviny, které zbavíme přebytečné tekutiny, rozmixujeme je nebo propasírujeme, poté promícháme s vejci a pak teprve přidáme do mouky.
- Zelené těstoviny: Do těsta přidáme malé množství mraženého špenátu. Můžeme použít i čerstvé špenátové listy, které spaříme, vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu, a rozmixujeme je. Lze použít i různé sušené nebo čerstvé bylinky (např. bazalka, petrželka, koriandr).
- Červené (růžové) těstoviny: Do těsta můžeme přidat malé množství rajského protlaku, který nejprve smícháme s vejci. Další možností je uvařená červená řepa.
- Oranžové těstoviny: Zajímavou možností je mrkvové, kapiové nebo dýňové pyré (sytě oranžová dýně hokkaido).
- Žlutooranžové těstoviny: Do těsta lze přidat trochu koření - kurkumy nebo kari.
Můžeme určitě ještě experimentovat s dalšími surovinami ze zahrádky. Chutným a jednoduchým příkladem postupu jsou špenátové těstoviny.
Jak na špenátové těstoviny
Na dvě porce těstovin potřebujeme jednu polévkovou lžíci mraženého špenátu, jedno vejce a 150 g hrubé mouky.
- Ze špenátu, vejce a mouky vypracujeme těsto.
- Rozdělíme ho na dva díly, každý z nich rozválíme na pomoučeném vále na tenkou placku, kterou nakrájíme na proužky.
- Proužky přeneseme na tác a necháme uschnout.
- Těstoviny vaříme cca 7-10 minut v osolené vodě, do které přidáme trochu oleje.
- Po uvaření je scedíme a propláchneme studenou vodou.
Podávat můžeme např. s rajčatovou omáčkou, posypané strouhaným sýrem. Jak připravit rajčatovou omáčku nám ukáže názorný video-recept.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře