Česneková pasta je skvělá k dochucování. Připravíme ji z česneku a soli, žádné zavařování není potřeba
O soli je známo, že je dobrým konzervantem. Její užitečné schopnosti využijeme i pro uchování česneku - můžeme z něj připravit česnekovou pastu, která je výborná k dochucování různých pokrmů.
Česnek skladujeme obvykle v paličkách. Pokud máme dobré podmínky ke skladování, je to snadné - potřebuje suché a vzdušné chladnější prostředí. Pokud ale máme obavy, že nám česnek nevydrží, je jednou z možnosti jeho uchování česneková pasta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Naložený česnek v soli
Oblíbenou variantou uchování česneku je slaná česneková pasta:
- 1 kg oloupaného česneku pomeleme nebo rozmixujeme a smícháme s 30 dkg soli.
- Směsí plníme malé skleničky se šroubovacími víčky.
- Povrch posypeme vrstvičkou soli.
- Nesterilujeme, ale pouze uložíme do temna a chladna (stačí komora, není potřeba ukládat v lednici).
- Pastu používáme např. k dochucení polévek, omáček, pod maso, do gulášů. Je slaná, proto pokrm dosolujeme velmi opatrně.
Česnek je nepostradatelným pomocníkem při vaření. Kromě slané česnekové pasty ho můžeme uchovat i dalšími způsoby. Nejsnazší je mražení, ale můžeme ho také sušit nebo naložit do oleje či octa.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 10 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Hitem letošního podzimu je černý česnek. Fantastické dochucovadlo vylepší pečené maso i obyčejnou smaženici
Nejoblíbenější česnekové pomazánky. Jednohubky s nimi zmizí z talíře jako první
Komentáře