Jak ušlehat žloutky s cukrem: Rady k dosažení dokonalé žloutkové pěny
Šlehané žloutky s cukrem jsou základem každého piškotového těsta, které se používá při přípravě dortových korpusů, bábovek a sladkých řezů. Utřenými žloutky potíráme sladké pečivo, které je pak krásně lesklé.
Naše babičky dokázaly metličkou nebo vařečkou vytvořit jemnou žloutkovou pěnu, kterou jsme pak jako děti s oblibou vylízávaly z mísy. Ušlehat žloutky je pro současnou kuchařku maličkost, kterou zvládne pomocí elektrického šlehače.
Jak našlehat žloutky s cukrem
Používáme moučkový cukr - krupicový se dlouho rozpouští:
- Při šlehání nalijeme do žloutků lžíci horké vody - cukr se rychleji rozpustí a nenechá v pěně hrubé krystalky a prach.
- Směs šleháme tak dlouho, dokud nevznikne světlounce žlutá, nadýchaná pěna - může to být i 20 minut, metličkou jednou tak déle.
- Pěnu nenecháváme dlouho stát, aby bublinky, vzniklé našleháním, nevyprchaly.
Pěnu použijeme jako jednu z ingrediencí k přípravě piškotového těsta, zmrzliny, žloutkové polevy, žloutkového cukroví (rakvičky) nebo jako základ do žloutkového krému.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře