Jak uvařit jasmínovou rýži? Jako příloha má široké uplatnění
Jasmínová rýže a rýže basmati patří k dlouhozrnným rýžím. Vzhledem i chutí je jasmínová rýže podobná rýži basmati, ale na rozdíl od ní je lepivější a má zrnka o malinko kratší než basmati. Po uvaření navíc vyniká svou delikátní chutí a její aroma je velmi podobné přirozené květinové vůni jasmínu. Nehodí se proto k výrazným pokrmům, ale spíš k neutrálním jídlům. Původně byla vyšlechtěna v Thajsku pro královskou rodinu, ale dnes už se pěstuje i v dalších zemích. Díky svým vlastnostem se skvěle hodí na rizota, nákypy i pro konzumaci asijských jídlel s hůlkami. Výborná je v kombinaci s masem, rybami nebo krevetami. Používá se hlavně v čínské, thajské a japonské kuchyni.
Rýže basmati se pěstuje v oblasti severní Indie a Pákistánu a její zrnka se po uvaření prodlouží téměř na dvojnásobek. Je rychle uvařená, příjemně voní (má lehkou oříškovou vůni), její zrnka se po uvaření od sebe dobře oddělují a snadno ji připravíte v nadýchané podobě. Tato rýže obvykle doprovází indické pokrmy.
Jak připravit jasmínovou rýži?
Jdeme tedy vařit jasmínovou rýži. (Rýži basmati můžete uvařit stejným způsobem, jen var je kratší - stačí jí 10 minut..)
Na vaření použijeme širší a nízký kastrol, aby byla vrstva rýže co nejniží a spodní část pak nebyla upěchovaná váhou rýže nad ní. Na porci pro 1 osobu je potřeba asi 80 g suché rýže.
Nejprve odměříme potřebné množství rýže a propláchneme ho vodou. Není nutné proplachovat do úplné čirosti vody, jako je tomu u jiných druhů. Okapanou rýži nasypte do hrnce a zalijte vodou (na 1 díl rýže 1,5 dílu vody). Je třeba použít přesně tolik vody, aby se všechna vsákla do rýže, ale přitom jí bylo dost na změknutí. K rýži přidejte sůl, obsah hrnce promíchejte a a přiveďte k varu. Částečně zakryté vařte na mírném plameni asi 10-15 minut. V nabobtnané rýži by se měly objevit dírky od prostupující páry a měla by být téměř uvařená. Je důležité, aby voda nebublala příliš prudce a neodpařila se moc rychle, aby se rýže stihla uvařit.
Stáhněte hrnec z vařiče, přikryjte dobře přiléhající poklicí a nechte takto stát zhruba 10 minut. Před podáváním rýži načechrejte vidličkou.
Do jakých receptů můžeme jasmínovou rýži vřadit?
Jako přílohu ke kuřecímu kari, k čínské nakládané rybě, šanghajskému kuřeti, osmažit ji s krevetami a pikantní zálivkou, nebo z ní připravit sladký nákyp.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
V některých krajích, a hlavně na Slovensku, je tradičním vánočním pokrmem kapustnica. Pojďte si ji uvařit s námi
Komentáře