Z planých i pěstovaných bylin můžeme doma vyrábět skvělé sirupy a medy. Poradíme, jak na to
Mnohé plané rostliny a byliny nabízejí za své krátké vegetační období množství důležitých látek s léčivými vlastnostmi. Můžeme je využít i tak, že je zakonzervujeme a připravíme z nich bylinné sirupy a medy.
Jedním z osvědčených a šikovných způsobů konzervace bylin je konzervace cukrem. Vyrobit bylinkový sirup nebo med není složité, může to zkusit každý.
Které byliny jsou vhodné
Bylinky sbíráme pouze na čistých lokalitách. Mohou to být květy, květenství nebo celé natě, někdy jen listy podle druhu rostliny a typu sirupu (medu).
Hned brzy zjara vyraší kopřivy, jitrocel, také smrkové výhonky, kvetou fialky, pampelišky, sedmikrásky. Sirupy a medy z nich jsou nabité léčivými látkami.
V létě vyrábíme sirupy a medy z květů černého bezu, lipového květu, levandule, divizny, některých druhů růží, také z natí tymiánu, mateřídoušky, meduňky, máty apod.
Na podzim vyrábíme sirupy z plodů černého bezu, aronie, rakytníku, šípků.
Celoročně můžeme zpracovat některé pěstované pokojovky, např. rýmovník.
Jak na sirupy
Natě bez kořenů naložíme většinou s rozkrájenými citrony bez zrníček do vody, druhý den, kdy jsou rostliny již vylouhované, nálev scedíme (natě a citrony vymačkáme), rozpustíme v něm cukr a zahřejeme na 85 °C z důvodu sterilace. Nalijeme horké do čistých suchých láhví nebo sklenic a uzavřeme. Můžeme také sterilovat obaly naplněné vlažným roztokem s cukrem po dobu 25 minut při teplotě 85 °C. To by mělo stačit k tomu, aby se sirup nekazil, a přitom v něm zůstaly zachovány vitamíny z citronu.
Sirupy z kvetoucích bylin se vyrábějí tak, že se nasbírané květy chvíli povaří s vodou a citronovou šťávou, pak zahustí cukrem a sterilují jako sirup z natí popsaný výše.
Jak na bylinné medy
Sirup s větším množstvím cukru a výrazně zahuštěný odpařením vody vytvoří med. Citron pouze dodá chuť, vitamíny se varem bohužel zničí. Obchodně se medem smí nazývat pouze včelí produkt.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 13 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 16 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 18 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 21 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Pět variant chřestu: Krémová polévka pro labužníky, dokřupava osmažený v těstíčku a luxusní chuť má jako náplň v palačince
Komentáře