Jaké zelí se hodí na kvašení? Na výběru správné odrůdy záleží
Kvašené (kysané) zelí je velkou pochoutkou, na kterou nedají dopustit ani ti, kdo jinak zeleninu zrovna nemusí. Můžeme si ho buď po malých dávkách kupovat nebo sami připravit do zásoby. Je to jednodušší, než by se mohlo zdát. Základem je dobře zvolená odrůda zelí.
Kvašené zelí výborně obohatí náš jídelníček, a to především v zimním období, když je pro nás přísun různých vitamínů sice velmi důležitý, ale ne tak jednoduchý jako během pěstitelské sezóny. Na podzim sklizenou zeleninu je potřeba nějak uložit, "zakonzervovat" a tím nejvhodnějším způsobem uložení zelí je nechat ho vykvasit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké zelí se hodí na kvašení
Kvašené zelí vzniká díky mléčnému kvašení, což je přirozený proces, který nastává poté, co zelí nakrouháme, smícháme s malým množstvím soli (1 %), napěchujeme do sudů, uzavřeme a necháme stát v teplé místnosti.
- Průběh správného kvašení závisí na množství cukrů v zelí, přičemž vyšší obsah cukrů je žádoucí a důležitý.
- Ke kvašení jsou velmi vhodné pozdní odrůdy zelí, které vynikají vyšším obsahem cukru. Zelí si buď sami vypěstujeme nebo koupíme podle doporučení farmářů.
- Někdy se do zelí na kvašení přidává trochu cukru pro podporu kvašení, pokud ale použijeme správnou odrůdu, na kvašení doporučenou, není cukr potřeba.
Následující videorecept vám ukáže, jak připravit zelí do kvasné nádoby.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 3 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma kysané zelí. Jak ho naložit a ochutit, jak dlouho zelí kvasí a jak ho používat
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Někdy se kysané zelí zkazí - ztmavne, změkne a zapáchá. Přitom stačí dodržet tři podmínky a naše zelí bude chutnat skvěle
Komentáře