Kozlíček polníček na zahradě: Již nyní se chystáme na časnou jarní sklizeň
Listová zelenina patří mezi nejoblíbenější skupiny zeleniny pro kuchyňské využití. Stačí jen opláchnout listy a můžeme je servírovat - buď jen tak či na ozdobu pokrmů, nebo je přidávat do míchaných salátů. Obsahují tolik vody a vařením výrazně zmenší svůj objem, že využití zasyrova je nejvýhodnější.
Kromě různých odrůd salátů a populárního špenátu má velký úspěch v našich domácnostech také kozlíček polníček. Jeho svěží křehké lístky výborně chutnají a směle konkurují dalším druhům listové zeleniny. Můžeme si je běžně koupit, ale také sami vypěstovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet polníček brzy na jaře
Kozlíček polníček pro časnou jarní sklizeň vyséváme od září do října. Pěstování kozlíčku polníčku není vůbec náročné, mohou se do něj pustit i začátečníci. Semínka nedáváme příliš nahusto - ideálně cca 2 semínka na 1 cm, mezi řádky od sebe stačí ponechat 10–15 cm.
- Výsevy provádíme přímo do venkovních záhonů, v tom případě je skvělým pomocníkem a ochráncem netkaná textilie. Polníček dobře snáší mrazivé počasí, co ale nemá rád, jsou holomrazy, při nich hrozí nedostatek vláhy.
- Pokud máte možnost polníček vyset do skleníku, určitě neváhejte. Nezapomeňte mu poskytnou občas zálivku, během chladných dnů bude zemina vysychat jen pomalu. A můžete se těšit na velmi časnou jarní sklizeň.
Z rostlin sklízíme listové růžice a konzumujeme je obdobně jako salát. Díky vysokému obsahu živin jsou mimořádně ceněné.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 7 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 12 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 16 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 16 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kozlíček polníček je typická jarní salátová zelenina. Hodí se do salátů, smoothie a polévek
Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
Komentáře