Jak skladovat a zpracovat třešně. Jsou z nich skvělé mošty, džemy i destiláty
Třešeň je náš původní ovocný druh. V krajině se vyskytuje mnoho typů planých třešní ptáčnic i jejich kříženců s kulturními odrůdami. Kulturních odrůd je velké množství ze skupin chrupky nebo srdcovky.
Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…
Pozitivní vliv třešní na organismus
Třešně jsou lehce stravitelné zdroje cenných nutričních látek, vhodných zvláště pro děti. Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a menší množství vitaminu C, cukry v přijatelné formě; z minerálů hlavně fosfor, vápník, železo a organické kyseliny. Působí dobře na činnost ledvin, jater i střev. Zrychlují oběh krevní, působí močopudně, takže jsou vhodné i pro revmatiky. Mají ale silnou schopnost bobtnat i v zažívacím traktu. Nemá se jich proto jíst mnoho a hlavně se větší množství zkonzumovaných třešní nemá zapíjet.
Jsou-li plody suché a se stopkami, vydrží v chladné místnosti asi týden.
Třešně mají mnohostranné využití zpracování na mošty, kompoty, džemy (kombinujeme je s rybízem nebo angreštem, které dodají potřebný pektin), vína i destiláty. Hodí se i k sušení. Čerstvé plody se uplatní v moučnících (bublaniny, koláče, záviny, …) nebo sladkých jídlech (studené polévky, knedlíky, nákypy apod.). Pokud chceme třešně mrazit, odpeckujeme je a mrazíme v cukrovém sirupu.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 13 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře
10. 8. 2023 08:25
19. 6. 2023 23:37