Znáte trhané maso? Poradíme vám, jak připravit a podávat klasický americký pokrm
Pulled pork neboli trhané vepřové, je americký klasický pokrm. Marinované kusy se pomalu grilují nebo pečou až do rozpadnutí masa, které se z něj pak postupně odtrhává. Podáme ho v bulce se saláty, zeleninou a různými dipy.
Trhané maso „pulled pork” se připravuje převážně z vepřového - z plece, krkovice nebo ramínka. Můžeme použít také hovězí maso, ale musí mít vyšší obsah kolagenu (kližka, hovězí krk). Dietnější variantu připravíme z drůbežího masa.
Jak připravit trhané maso
Musíme počítat s delší dobou přípravy.
- Připravíme si maso, které nakrájíme na větší kusy a obalíme je ve směsi, ve které se budou marinovat nejlépe přes noc.
- Do směsi použijeme sůl, pepř, drcený kmín, bylinky a uzenou papriku, která dodá masu specifickou kouřovou chuť.
- Troubu rozpálíme a naložené maso prudce pečeme asi půl hodiny. Pak ho přikryjeme alobalem a pečeme pomalu i několik hodin na 120 °C.
- Důležité je maso každou chvíli podlévat a přelévat, aby se nevysušilo - použijeme pivo nebo cider, masový vývar.
- Maso je hotové, když se lehce rozpadá - natrháme ho rukou nebo pomocí vidliček, dokud je ještě horké, a smícháme s vypečenou šťávou.
Jak podávat trhané maso
Nejlepší je ještě horké, ale chutné je i studené, hlavně v kombinaci se saláty:
- Maso servírujeme spolu se zeleninou, smaženou cibulí a omáčkou BBQ nebo majonézou. Trhané maso můžeme servírovat k hlavnímu jídlu s vhodnou přílohou (rýže, brambory).
- Trhané maso se tradičně podává v hamburgerové housce, ale můžeme ho vložit i do bagety a pokapat barbeque omáčkou.
- Zbylé maso necháme vychladnout a uložíme i s výpekem do ledničky, kde vydrží i týden. Trhané maso nikdy nemrazíme.
Barbeque omáčka (BBQ) k trhanému masu prostě patří. Podívejte se na naše video, jak se domácí BBQ omáčka připravuje a vyzkoušejte ji také - podává se ke všem grilovaným masům:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 8 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 10 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 11 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Nejlepší dietní přílohy pro rok 2022: Dejte si k masu květákovou rýži nebo tyhle zeleninové knedlíky a kila poletí dolů
Komentáře