Když kapr nechutná: Jaké druhy ryb se hodí na štědrovečerní stůl?
18. 12. 2020 Vaření
Kapr je na českém vánočním stole teprve sto let, ve smažené podobě ještě kratší dobu. Přesto se stal tradišním štědrovečerním jídlem. Ale ne každému kapří maso chutná - někdy může být jakoby bahnité. Chcete-li dopřát sobě nebo někomu v rodině, kdo kapra nemá rád, rybu, nezoufejte. Moderní doba přináší hned několik vhodných alternativ!
Tradiční vánoční ryba
Kapr je dnes už neodmyslitelnou součástí našich tradic a spousta z nás si bez obalovaných podkov z něj jednoduše neumí Štědrý večer představit. Jako sladkovodní ryba má specifickou a výraznou chuť a nezřídka se nám pomstí kostí zaseknutou v krku. Obzvlášť děti pak proti kapru protestují a rodiče trpí, protože obírat u večeře svou rybu, a pak ještě porci dítěte, to už je prostě otrava. Kapra proto často střídá na štědrovečerní tabuli vepřový či kuřecí řízek či smažené tofu. Pokud se ale chcete držet tradice a ryba podle vás na stůl o Vánocích prostě patří, máme pro vás výborné alternativy. Ne každý se totiž na tak trochu po bahnu chutnajícího kapra s milionem zrádných kostiček každý rok těší. Vytvořte si novou tradici a zkuste některý z těchto druhů ryb.
Mohlo by vás zajímat
Losos
Ať už si držíte štíhlou linii nebo prostě jen nesnášíte kapra, losos je skvělou volbou. Má vysoký obsah bílkovin i omega-3 mastných kyselin. Najdete v něm i dostatek vitamínů B3, B6 a B12 a dalších, které velmi prospívají našemu tělu. Tato rybička vám navíc pomáhá hubnout, díky zdravým kyselinám nejvíce v oblasti břišního tuku. Sníst lososa je jednodušší pro děti i dospělé, protože je téměř bez zápachu a úplně bez kostí. Jestli chcete, aby si losos zachoval co nejvíce svých pozitiv, připravte si ho na přírodno. Na pánvi rozpusťte máslo nebo rozehřejte olej. Obraťte lososa kůží dolů a na silnějším plameni smažte 4-5 minut, docílíte tím křupavé kůrky. Pak otočte a smažte 3-4 minuty. Maso zůstane šťavnaté a losos uvnitř růžový.
Mohlo by vás zajímat
Pangas
Pangasius (nebo pangas) doplul do Evropy ze sladkých vod daleké Asie. Češi si ho oblíbili, protože nemá kosti, typický rybí odér ani kalorie, nicméně v něm nenajdete ani omega-3 mastné kyseliny, kvůli kterým většinou ryby jíme. Koupíte ho v mražené podobě ve většině větších obchodů. V hypermarketech, na trzích nebo na internetu seženete i čerstvého. Vzhledem k nevýrazné chuti ho můžete upravovat podle libosti. Dobře se kombinuje se zeleninou, slaninou, výrazným kořením nebo s ořechy a sýrem. Zkuste si ho dát třeba v pivním těstíčku okořeněném paprikou a kmínem a perfektně tak nahraďte kapra ve fádním trojobalu.
Mohlo by vás zajímat
Candát
Candáta často skousnou i ti, kteří jinak rybám příliš neholdují. Na rozdíl od jiných sladkovodních ryb se totiž živí plevelnými rybami a neustále plave, takže se mu nedělají tukové rezervy, které rybám dodávají typický rybí pach. Jeho maso je jemné a najdete ho v hypermarketech nebo na specializovaných rybích trzích. Kořením na něj rozhodně nešetřete. Tip: Asi by vás to nenapadlo, ale candát chutná naprosto výtečně s houbovým kořením a orestovaný právě s krájenými hříbky. Sáhněte do zásob z podzimních výletů do lesa a vaše štědrovečerní jídlo bude dokonce i dietní!
Mohlo by vás zajímat
Žralok
Pokud chcete na Vánoce něco extra, určitě si dopřejte žraloka, který už se dá sehnat i u nás. Má velmi jemné maso, snadno se připravuje a chutná prostě báječně. V obchodě jej dostanete pravděpodobně ve formě steaků, které před přípravou na pánvi nezapomeňte pokapat citronem a posypat je grilovacím kořením. Na pánev ke žraločímu masu rozhodně patří i máslo. Pozor! Žraločí steaky nemají s těmi hovězími rozhodně společnou dobu přípravy. Zatímco steak z krávy byste dělali maximálně 3 minuty z každé strany, žralok potřebuje z obou stran aspoň 20 minut, aby maso změklo.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Bez rajských jablíček by se neobešla spousta… Číst více
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Chorizo je asi nejslavnější španělská uzenina,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Kdo by neznal čalamádu? Křupavou zeleninovou směs v octovém nálevu, kterou kdysi zavařovala babička a byla plná chutí a barev? Čalamáda se vrátila do… Číst více
Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
V druhé polovině léta konečně můžeme naplno sklízet plody svého úsilí. Tím nejatraktivnějším, co srpnové zahrady nabízí, jsou krásné a barevné plody,… Číst více
Desatero rad na téma rajčata: Jak je nejlépe zavařit a co dobrého z nich připravit na zimu
Rajčata jsou letní plodovou zeleninou, která je pro svou chuť velmi oblíbená a navíc plná vitamínů. I přesto, že nemáte zahradu, můžete se pustit do… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Lečo je skvělým letním pokrmem, jehož příprava nezabere mnoho času a navíc do něj chutným způsobem zužitkujeme dozrávající plodovou zeleninu. Pokud… Číst více
Desatero rad na téma papriky: Jaký druh se nejlépe hodí do olejového nálevu, který na sušení nebo k plnění
I přesto, že z obchodu známe papriky hlavně v balení po třech kusech, seřazené jako semafor, jejich nabídka je velmi široká. Ať už v množství barev,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Osvědčené rady, jak na nejlepší bramborový salát: Chce to kvalitní okurky a hodně vajec!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
To je něco pro dietáře: Recepty na skvělé fitness cukroví určitě musíte vyzkoušet!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 4 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 16 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 17 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15