Cizinci se našich makových buchet a koláčů bojí. V mnoha zemích by za ně kuchař šel za mříže
25. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Co je to vlastně mák? Odpovědi na tuto otázku se ve světě různí. Zatímco u nás jej koupíme v každém supermarketu, v některých zahraničních zemích bychom si za jeho “přechovávání” vysloužili vězení. Proč?
Milujeme mák...
Kolik způsobů využití máku v kuchyni si umíme představit? Patří do buchet i koláčů, nudle s mákem jsou také vynikající, najdeme ho na houskách a rohlících a v makovci je dokonce tou hlavní přísadou. Zkoušeli jste ale podobná jídla hledat v zahraničí? I když se někde mák přece jen používá, rozhodně ne v takové míře jako u nás.
Pozor na zákony
Proč v jiných státech mák prakticky nepoužívají a v mnoha je dokonce zákonem zakázaný? Jde přece jenom o drogu, která by mohla mít na tělo "zajímavé" účinky. On ale není mák jako mák a ten náš je v běžně konzumovaných dávkách prakticky neškodný. Vysvětlujte to ale cizincům, kteří mají při pohledu na makový koláč pocit, že když rychle neutečou, dostanou se do spárů protidrogového oddělení…
Mohlo by vás zajímat
Mák znali naši předci už v hluboké historii. Zmínky o něm najdeme ve staré Mezopotámii, v Egyptě nebo v Řecku. Je ale pravdou, že v dávné době byl mák oblíben právě pro své narkotické účinky, ale také jako olejnina. Posledně jmenované využití také stálo za masivním rozšířením pěstování máku na našem území v devatenáctém století. To sice později polevilo, ale i tak si dnes Česká republika drží v této oblasti světové prvenství, a to se skutečně velkým náskokem před dalšími státy, snad jen s výjimkou Turecka, které jí zdatně sekunduje.
Slované problém nemají, jinde ano
Mák si kromě nás neoškliví ani ostatní slovanské národy, i když jinde než v Česku je jeho spotřeba mnohem nižší. Cestovat s makovou buchtou v batohu třeba na Tchaj-wan, do Spojených arabských emitárů nebo do Saudské Arábie by se ovšem mohlo rovnat poukazu na velké problémy. V těchto a dalších zemí světa je totiž mák (a jeho využívání) přísně zakázán. Jde přece o drogu - a s těmi v těchto koutech světa nechtějí nic mít.
Mohlo by vás zajímat
S rozumem a bezpečně
Jenomže on není mák jako mák. Zatímco některé jeho pěstované druhy obsahují velké množství alkaloidů a jsou tak skutečně nebezpečné (takový mák bychom našli třeba v Afgánistánu), mák pěstovaný u nás je z tohoto pohledu opravdu bezpečný. V těle by byla zvýšená hladina nebezpečných látek prokázána až po zkonzumování většího množství máku. Není tedy radno pozřít plný pekáč makových buchet najednou, ale jinak se máku opravdu bát nemusíme. Přesto ale není vhodné nabízet zahraniční návštěvě právě makové buchty nebo koláče. Mohli bychom se setkat v lepším případě s nepochopením a v tom horším i s odsouzením. A za to trocha máku rozhodně nestojí.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kde se vzaly knedlíky? Původně se smažily, pak pekly a až nakonec vařily
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Dopřejte tělu železo. Zbavíte se únavy i bolesti hlavy a navíc si pochutáte na čokoládě
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina