Náš jazyk vnímá pět základních chutí. Znáte je všechny? A co znamená chuť umami?
20. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Když se vás někdo zeptá, jak vám chutná jídlo, nejspíš odpovíte, že je to dobré, skvělé, anebo vám to zkrátka nejede. Ve skutečnosti je to ale trochu složitější. Umíme totiž rozeznat pět základních chutí, i když se vědci momentálně přou ještě o další.
Chuťové rozdíly
Důvod, proč každý z nás vnímá jednu konkrétní chuť jinak, se jmenuje chuťové pohárky, které obsahují chuťové receptory. Různý počet pohárků pak způsobuje to, že jsme různě citliví na různé chutě. Takže zatímco vy si budete pochutnávat na sladkém dortíku, vaše okolí dá raději přednost kyselým okurkám. Někdo ocení slaný pokrm, další neodmítne hořké pivo. K těmto čtyřem základním chutím patří ještě takzvaná umami, které se také někdy říká delikátní. Pokud vám v tomto výčtu chybí pálivost, nezapomněli jsme na ni, jenže ta se do chutí nepočítá, protože jde o reakci nervových receptorů bolesti na látky způsobující pálení. Aby to nebylo tak jednoduché, je dost dobře možné, že za čas přibudou k základním pěti chutím další. Vědci si totiž momentálně vzali do parády tučnou a škrobovou chuť a přou se, jestli do výčtu také patří, nebo ne. Jak se to má s těmi, které oficiálně rozlišujeme dnes?
Sladká chuť
Možná vy sami, nebo někdo z vašeho okolí, oceňuje sladkou chuť. Vlastně ani není divu, protože sladkost je často popisována jako příjemná chuť signalizující přítomnost cukru, který je hlavním zdrojem energie, a proto je pro lidské tělo žádoucí. To je i důvod, proč tuto chuť oceňují zejména děti. Sladkost se navíc velmi dobře doplňuje s ostatními základními chutěmi. Přidejte sladkost třeba v podobě pár kapek balzamikové omáčky do slaného jídla a výsledná chuť povýší na další level.
Mohlo by vás zajímat
Slaná chuť
Nejjednodušší chuťový receptor v ústech patří chloridu sodnému. Sůl je nezbytnou součástí lidské stravy a zvyšuje chuť potravin. Problém je, že obecně máme tendenci konzumovat mnohem více soli, než je potřeba. A naše chutě se tomu přizpůsobují. Dobrá zpráva ale je, že pokud vědomě snížíte sůl ve stravě, po nějaké době si chuťové pohárky zvyknou i na menší množství. Zajímavé je, že sůl se přidává do sladkých pokrmů. Slouží totiž jako zvýrazňovač chuti.
Kyselá chuť
Přirozeně kyselou chuť nabízejí citrusové plody jako citrony, kumquaty, lemonquaty a další příbuzní citroníků. Kyselou osvěžující chuť získáte i využitím šťovíku, což je tradiční listová zelenina, která se v poslední době dostává do popředí zájmu různých kuchyní. Kyselá chuť vzniká i ve fermentovaných potravinách jako je kysané zelí nebo jogurty. A asi netřeba připomínat ocet, který spolehlivě dochutí jakékoliv saláty, jimž dodá svěžest.
Mohlo by vás zajímat
Hořká chuť
Hořkost patří k nejcitlivějším chutím. Je známo, že některé hořké sloučeniny mohou být ve větším množství toxické. Je to i důvod, proč řada lidí vnímá hořkou chuť jako nepříjemnou. Pravdou ale je, že špetka hořkosti může proměnit jídlo v zajímavější a tím i oblíbenější. Stačí si vzpomenout třeba na buřty na pivě… Kromě toho existují případy, kdy hořkost může být zdravá jako je tomu například u kávy a čokolády, jež obsahuje celou řadu antioxidantů.
Umami
Japonský název této chuti vyjadřuje "delikátní". Lze se ale setkat i s popisem chutně masitá. Na začátku 20. století ji objevil japonský chemik Kikunae Ikeda v řase kombu. To, že něco chutná umami, naznačuje větší množství bílkovin v pokrmu. Obecná chutnost navíc omezuje další kořenění sloužící k zaoblení jinak nedokonalé chuti. A s čím se snoubí umami? Jednoznačně s kyselou chutí, což je patrné zejména z asijské kuchyně.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Havelské posvícení provoní malé ořechové koláčky. Pečené podle původního staročeského receptu chutnají božsky
Václavské posvícení je již za námi, za starých… Číst více
Chystáte se na posvícení nebo na pouť? Připravujete pro rodinu a přátele nějaké tradiční pokrmy?
Posvícení znamená totéž co posvěcení. V minulosti šlo o mimořádnou událost při dostavbě kostela, které se zúčastnili svou vlastní prací i penězi… Číst více
Jak zavařit jádra vlašských ořechů? Vyzkoušejte jednoduchý recept a budete je mít stále po ruce
Nevyloupané ořechy jsou sice trvanlivé, ale vyloupané skladujme volně pouze krátkodobě, pro delší skladování je raději zajistíme lépe. Můžeme je… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
Čtvrtá postní neděle se nazývala družebná a pekly se na ni speciální koláče
Jak upéct Družbance Družbance jsou větší koláče, bohatěji zdobené. Koláčové těsto je tučnější, aby během pečení nevyschlo. Podle knihy České… Číst více
Gastro výlet: Mandloňové sady v Hustopečích nedaleko Brna lákají na sběr čerstvých mandlí i ochutnání mandlovky
Na podzim vrcholí sezona ořechů, možná vás ale… Číst více
Herce Lukáše Hejlíka žena doma k vaření moc nepouští, ale dokonalé italské dýňové rizoto má „povoleno“
Jen stěží najdete většího nadšence pro… Číst více
Jak uvařit náplň z dušených jablek? Báječně se hodí do šátečků i na kynuté koláče
Jablka jsou pro naše zdraví velmi prospěšná, plná vitamínů, minerálů a také vlákniny. Toto ovoce nejčastěji používáme do moučníků nebo je sušíme na… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na moravské koláčky s tvarohem a povidly? Podle snadného receptu vyjde jeden kousek na 8 Kč
Masopust tento týden vrcholí a součástí oslav… Číst více
Josef Maršálek radí, jak na dvojctihodné koláče: Dejte pozor na teplotu surovin a máslo nikdy nerozpouštějte, říká cukrář
Kynuté těsto je fenoménem. Někdo se ho bojí, jiní… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Víc veganů, domácí fermentace a eko obaly: 10 trendů v jídle, které budou v roce 2021 úplně všude
Japonský recept na dlouhověkost? Sushi! Poznáte všechny jeho druhy?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Jak používat lahůdkové droždí Tebi. Rozhodně s ním nešetříme
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč