Jak připravit pravé tiramisu? Zapomeňte na rum, Granko i pomazánkové máslo
23. 5. 2021 Vaření
Nadýchaný krémový italský dezert je oblíbený na celém světě. Asi i proto se tak často napodobuje a k jeho výrobě se používají jiné ingredience, než jaké by měly. Jenže originál je zkrátka originál. A jakmile se jej jednou naučíte, už nebude chtít experimentovat.
Rozvesel mě dezertem
Slovo tiramisù vzniklo ze slovního spojení tirami su, což znamená „vytáhni mě“ nebo „zvedni mě“ a ve volném překladu „rozvesel mě“. Nevíme, proč byl krémový kávový dezert pojmenován přesně takto, ale jisté je, že vás tiramisu skutečně rozveselí hned, jakmile je ochutnáte. Ovšem musíte zkusit skutečné tiramisu podle italského receptu.
Originál nade vše
Do originální verze nadýchaného dezertu patří italský sýr mascarpone, cukrářské piškoty, syrová vajíčka a mandlový likér Amaretto. Právě mascarpone a Amaretto jsou drahé suroviny, bývají proto často nahrazovány pomazánkovým máslem a rumem. Jelikož je pomazánkové máslo typicky český produkt, bývá výsledný dezert někdy označován jako „české tiramisu“. Ale ruku na srdce, to už je zkrátka něco jiného. Záměna surovin vytvoří zcela jinou chuť i proto, že složení mascarpone a pomazánkového másla se liší. Zatímco v pomazánkovém máslu najdete kromě smetany například i sušené mléko, syrovátku, škrob a sůl, mascarpone obsahuje jen smetanu a nepatrné množství kyseliny citronové. V chuti je tedy mascarpone vyloženě univerzální smetanová přísada, kterou využijete nejen pro tiramisu, ale také jako základ krému do dortů anebo místo smetany do omáček. Podobné je to s rumem. Nic proti českému tuzemáku, ale nehodí se pro tohle použití. Takže chcete-li si skutečně pochutnat, vsaďte na ty správné suroviny a nic ničím nenahrazujte.
Mohlo by vás zajímat
Riziko přípravy
Tiramisu je snadné na výrobu, riziko spočívá jen v jedné věci, a tou jsou syrová vajíčka. Slavný italský kuchař Emanuele Ridi proto ve svém pořadu S Italem v kuchyni doporučuje malý trik. Syrová vejce ponořte před přípravou nádoby se slanou vodou. Pokud se vajíčka drží u dna, jsou čerstvá a riziko nákazy salmonelou je minimální. Chcete-li mít ovšem jistotu, můžete žloutky pasterovat nad párou, podobně jako se to dělá u holandské omáčky. Pak už ovšem nepřidávejte syrové bílky a zvolte místo nich ušlehanou smetanu. Právě ta dodá krému vzdušnost.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
Na tiramisu potřebujete vejce, cukr, mascarpone, cukrářské piškoty, uvařenou vychladlou kávu, likér Amaretto a kakao. Začněte tím, že žloutky vyšleháte s cukrem. Pak opatrně vmíchejte mascarpone. Pozor! Nesmí se přešlehat, jinak zřídne. Do žloutkové směsi vmíchejte ušlehaný sníh (nebo šlehačku). Kávu smíchejte s mandlovým likérem a namáčejte do ní cukrářské piškoty z obou stran. Pak je skládejte do vhodné nádoby a jakmile budete mít jednu vrstvu piškotů hotovou, dejte na ni mascarponovo-žloutkový krém. Poté přijdou znovu na řadu namočené piškoty, tiramisu musí ale vždy končit vrstvou krému. Ten posypte kakaem (ne grankem, ale skutečným kakaem) a dezert dejte odležet do lednice nejméně na čtyři hodiny. Právě ten čas potřebuje tiramisu, aby se všechny chutě krásně propojily. Pak vznikne skutečně tiramisù, které vám pozvedne náladu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Šéfkuchaři protestují: Nerušte Michelina v Česku! Je to absurdní a smutné, jako by vláda "zakázala" Facebook, zuří Kalina
Michelinská hvězda je pro každou restauraci tím… Číst více
Jednoduché piškotové těsto na dort pro úplné začátečníky: Snadnější recept asi nenajdete
Receptů na dorty je nepřeberné množství - jednoduchých i velmi náročných. Pokud ale nejste v pečení zruční, ani se do takových postupů nepouštějte.… Číst více
Čím vylepšit piškotové těsto: Použijte čokoládu, ořechy nebo rum a výsledek bude dokonalý
Světlý nebo čokoládový dort je klasikou, která je v cukrařině nejvíce oblíbená. Co takhle ozvláštnit korpus jinou chutí nebo přidáním zvláštních… Číst více
Odpalované těsto pro začátečníky: Jeden recept na několik druhů zákusků
Odpalované těsto je noční můrou většiny hospodyněk. Přitom se není čeho bát - stačí dodržet pár jednoduchých zásad a připravíte pro rodinu nadýchané… Číst více
Čím nahradit formu na dort nebo suroviny na pečení? Máme pro vás tipy, jak si poradit
Dort můžeme upéct i bez dortové formy - formy jsou totiž všude kolem nás. Ani mouku nemusíme použít právě pšeničnou, protože jsou varianty, které nám… Číst více
Pečeme s Ivou: Špaldové bagetky mají lehce oříškovou příchuť. Mohou se stát zdravější verzí každodenního pečiva z hladké mouky
Možná, že každý z nás sní denně alespoň jeden… Číst více
Pozor na salmonelu! Může být i v mraženém kuřecím mase, riziko hrozí taky při grilování či neopatrnosti v kuchyni
Horké letní počasí přináší nejen příjemné momenty… Číst více
Tour de France 2023: Závodníci snídají banány nebo avokádo, svačí rozinkový chléb, ale v určitých fázích nesmějí konzumovat nic
Tour de France je v plném proudu a diváky… Číst více
Jak připravit malované rolády. Nezaberou více času než ty s krémem
Rolády bez krému na povrchu jsou od pohledu smutné. Poprášené moučkovým cukrem a ozdobené plátky ovoce už méně. Pokud máte důvod, abyste snížili… Číst více
Čerstvé ovoce v čokoládě: Luxusní dárek v podobě pralinek potěší nejen děti, ale i dospělé
Čerstvé ovoce, určené k máčení do čokolády, musíme pečlivě očistit a pokud ho omyjeme, musíme ho také osušit. Vyjmeme pecky. Pak si připravíme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den rumu
Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně
Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 7 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 9 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 9 hodinami
Toastová pizza v troubě
Přidáno před 10 hodinami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 11 hodinami
Komentáře
8. 6. 2021 14:11