Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Britská pomazánka marmite: Chutná po kvasnicích, je plná vitaminu B a potěší i milovníky piva!
Zdroj: Wikicommens, By WestportWiki - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24975785

O britské pomazánce marmite se říká, že ji buď milujete, nebo nenávidíte. Už po prvním ochutnání budete vědět, zda se do ní zblázníte nebo ji už nikdy nevezmete do úst. Zlí jazykové tvrdí, že trochu připomíná rozteklý asfalt nebo lepidlo na boty. Chuťově je na tom ale mnohem lépe.

Britská pomazánka z kvasnic

Pomazánka marmite je jednou z nejslavnějších britských specialit a jakýmsi symbolem britské kuchyně. Prodává se rovnou již hotová ve sklenici a kromě toho, že je chuťově velmi zajímavá, jí nelze rozhodně upřít zdravotní benefity. Marmite se totiž vyrábí z kvasnicového extraktu, který se získává jako vedlejší produkt při vaření piva. Od roku 1936 do roku 1968 bylo podle webu Guinntiques.com dokonce možné sehnat speciální limitovanou edici marmite Guinness – kvasnicový extrakt vzniklý při vaření piva vyhlášeného irského černého piva Guinness. Pomazánka má trochu zvláštní konzistenci. Je téměř černá a trochu připomíná sójovou omáčku, je ale tužší a lepkavá. Připodobnění k asfaltu je tak možná trochu namístě. Kromě toho má poměrně výraznou, hodně slanou a lehce chlebovou chuť, která se dá přirovnat k polévkovému koření Maggi. Tu jí dodávají výtažky ze zeleniny a sůl.

Oblíbená nejen v Anglii

Historie výroby marmite sahá do roku 1902, kdy byla ve městě Burton nad Trentem v Británii založena první továrna. Objevena však byla již na konci 19. století, jak se píše na stránkách Bbc.com, a to zcela náhodou, když německý vědec Justus von Liebig zjistil, že pivovarské kvasnice lze koncentrovat a konzumovat. Kromě Velké Británie se pomazánka vyrábí i na Novém Zélandu a v Austrálii, kde se jmenuje Vegemite nebo Promite. Podobný je i švýcarský Cenovis a německý Vitam-R. Receptura na ně je však trochu jiná. Dnes se pravý marmite vyváží do mnoha zemí světa. U nás jej koupíte většinou v obchodech, kde mají britské potraviny.

Zásobárna vitaminu B

Díky kvasnicím má marmite dostatek vitaminu B, dále obsahuje niacin (vitamin B3), thiamin (vitamin B1), riboflavin, vitamin B12 a kyselinu listovou. To dělá z pomazánky téměř dokonalou potravinu, která podle stránek Webmd.com pozitivně ovlivňuje hlavně nervový systém, zvyšuje výkon mozku a chrání před neurologickými poruchami, snižuje hladinu cholesterolu, chrání srdce a cévy a pomáhá při únavě a vyčerpání. Marmite je oblíbená hlavně mezi vegetariány a vegany, neboť jim dodává potřebné vitaminy. Navíc má poměrně málo kalorií. Nevýhodou je jen vysoký obsah soli.

Na toast i do polévky

Nejlépe si marmite vychutnáte na rozpečených toastech. Ty se pak krájí na proužky, jimž se říká marmite soldiers (vojáčci). Někteří odvážlivci takové toasty ještě zdobí nakrájeným banánem, ale to už je opravdu hodně neobvyklá kombinace. Občas se přidává i do polévek a omáček místo polévkového koření pro zvýraznění chuti. Výborně ochutí i dušené pokrmy nebo mleté maso. Případně můžete marmite použít do jednoduché chuťovky - rychlých slaných rolek se sýrem. Potřebujete na ně hotové pizza nebo listové těsto rozválené na tenký plát. Ten potřete marmite a posypejte strouhaným sýrem čedar. Poté těsto srolujte a nakrájejte na menší kousky. Rolky dejte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte dozlatova.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více