Pečená švestková povidla: Dokonalá domácí zavařenina, která se nikdy neztratí!
15. 9. 2021 Vaření
Přemýšlíte vždycky nad buchtami, která asi může mít povidlovou náplň a koláče také volíte jen ty s temně modrou náplní? Teď je sezona švestek, tak si udělejte povidla domácí! Není to vůbec těžké a navíc si je ochutíte podle sebe. S naším video návodem to zvládnete raz dva, aniž byste museli stát celý den u plotny.
Vsaďte raději na ta domácí
Náplně z povidel k české kuchyni patří stejně jako buchty a koláče, jimiž se plní. I když je vaří i u našich nejbližších sousedů – na Slovensku, v Polsku nebo v Rakousku, dala by se povidla označit za jednu z našich specialit. Většinou si je spojujeme se staročeskou kuchyní a do jejich vaření se dnes již mnoho lidí nepouští. Často je raději kupujeme, kvalita těch průmyslově vyráběných však nemusí být vždycky nejlepší. Některé jsou plné konzervantů, mnohdy uměle dobarvené, ochucené a přeslazené. A když chcete koupit poctivé, zase za ně zaplatíte moc. Proto je ideální volbou udělat si povidla domácí. Ta si uvaříte i ochutíte přesně tak, jak to chcete vy a ještě se navíc vrátíte ke krásné tradici, protože pro naše předky bylo vaření povidel tradičním podzimním rituálem. Po sušení to byl i druhý nejčastější způsob uchovávání ovoce. Tak proč se jimi neinspirovat?
Chce to dlouhé vaření
Za starých časů se povidla vařila mnohem častěji než třeba marmelády a džemy. K jejich přípravě totiž nepotřebujete žádné želírovací přípravky ani pektin jako právě v případě džemů, zahuštění se dosahuje dlouhým pomalým vařením do tuhé konzistence. Díky němu se ze švestek odpaří tolik tekutiny, že vznikne hmota, kterou již není nutné nijak dále zavařovat a vydrží klidně celou zimu, i déle. Dříve dělaly hospodyňky dokonce tak tuhá povidla, že bylo nutné je před použitím krájet. Dlouhým vařením se také švestky vždycky trochu připalovaly, což vedlo ke vzniku typické černé barvy povidel. Barviva, která se dnes mnohdy používají, nebyla potřeba.
Aby byla dokonale sladká
V minulosti se povidla často dělala ze sušeného ovoce a šlo spíše o jakousi omáčku z rozvařeného ovoce. Teprve později se přešlo na švestky čerstvé. Povidla se ovšem připravovala i z jiných druhů ovoce, třeba z hrušek, borůvek nebo i meruněk. Pro dokonalá povidla je třeba, aby byly švestky nebo i jiné ovoce dostatečně sladké a hodně uzrálé. Ideální je, když přejdou již prvními mrazíky, je v nich pak přirozeně mnohem více cukrů. Dlouhým vařením pak docházelo i k větší koncentraci cukrů, čím déle se povidla vařila, tím byla sladší. To bylo i žádoucí, neboť za starých časů se povidla používala jako sladidlo místo vzácnějšího medu či cukru. Sladší povidla mají i delší trvanlivost, tekutější povidla, která se připravují kratší dobu, jsou kyselejší a snáz se zkazí. Mohou totiž zplesnivět nebo zkvasit. Kvalitní a dobrá povidla se klidně dají mlsat jen lžičkou, mají ale spoustu dalšího využití než jen do koláčů a buchet. Můžete jimi třeba dosladit těsto na perník nebo je naředit a perník jimi potřít. Využít se dají i do dalšího perníkové pečiva (ke spojení perníčků, do perníkového závinu) nebo i k potření dortového korpusu. Na Moravě je oblíbená i povidlová omáčka, která se podává k uzenému masu.
Díky pečení v troubě téměř bez práce
Tradičně se povidla vařila buď přímo nad ohněm v měděném kotli, nebo v hrnci (třeba ve speciálním povidláku) na kamnech a za stálého míchání. U přípravy povidel je výhoda, že nemusíte švestky vždycky předem vypeckovávat. Pecky jsou dokonce při vaření žádoucí, neboť dodávají povidlům ještě lepší chuť. Až rozvařené švestky se prolisují přes síto, aby se odstranily pecky. Teprve pak se švestky vaří do dokonalé povidlové konzistence. Pokud doma nemáte doma speciální kotel s elektrickým míchadlem a nechcete, aby vám po vaření povidel upadla ruka, upečte je v troubě. Je to snadné, a i když zřejmě nedosáhnete tak dokonale temného výsledku, i tak budou povidla vynikající.
A jak na to? Nejsnazší recept najdete v našem videu. Anebo postupujte následovně: Nejprve švestky omyjte a v tomto případě raději vypeckujte. Troubu předehřejte na 180 °C a švestky vložte do pekáčku nebo litinového hrnce. Poté je lehounce posolte, sůl z nich vytáhne sladkost, a vložte do trouby. Pro lepší chuť a vůni můžete případně přidat i koření – skořici, hřebíček a badyán. Někdy se přidává i ocet (na 3 kg švestek asi 6 lžic). Ocet zabrání tomu, aby se povidla v troubě připálila a navíc povidla zakonzervuje. Máte-li rádi zajímavější chutě, klidně zvolte balzamikový. Jakmile švestky pustí šťávu a trochu se rozvaří, rozmixujte je a vraťte do trouby. Pečte asi 3-5 hodin. Občas zkontrolujte a případně lehounce promíchejte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Hotová povidla poznáte podle toho, že když jimi projedete vařečkou, vytvoří se cestička. Nakonec je přendejte do vysterilovaných sklenic, případně zakápněte trochou rumu, aby se nekazila, a uložte do chladu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo.… Číst více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky… Číst více
Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny.… Číst více
Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez… Číst více
Mezinárodní den čokoládového dortu
Přijít pouhý měsíc po vánočním a novoročním přejídání se Dnem čokoládového dortu může na někoho působit jako špatný vtip. Mlsouni prominou. Příliš… Číst více
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
I když si Honza nesl do světa na zkušenou uzlíček… Číst více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří.… Číst více
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Knedlíky a koláče nejsou jediné dobroty, které můžeme vytvořit ze švestek
Švestky v octě podle Marie Janků-Sandtnerové. Ochutnejte prvorepublikovou delikatesu!
Desatero rad na téma povidla: Snadno je připravíme z čerstvých švestek, hrušek i jablek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Kouzlo starých časů: Upečte si fantastické povidlové šátečky bez kynutí! Hotové jsou do hodinky!
Trvanlivá domácí povidla vaříme z dobře vyzrálého ovoce. Umíte je uvařit téměř bez práce a bez míchání?
Jablečné knedlíčky jen ze dvou ingrediencí : Skvělá lehká večeře nebo rychlý letní dezert!
Komentáře
16. 9. 2021 15:14
Za par dni zacnou hnit , co ty dozrale padane neudelaji . Takze je hodim do pekaricky na program marmelada a musim dat zelirovaci cukr ,aby byly trosku sladke . Neni to ono .