Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buchtičky se šodó byly dřív luxusním dezertem. Víte, proč se jim říká dukátové?
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Dukátové buchtičky miluje snad každé dítě. Přesto je tento hit školních jídelen předmětem sporů. Někdo tvrdí, že správně se jídlo jmenuje buchtičky se šodó, druzí říkají, že vždycky jedli buchtičky s krémem. Pravdu mají spíš ti druzí.  I když šodó zní honosně, věřte, že v dětství jste si spíš pochutnávali na těch s krémem.

Buchtičky přelité pudinkem

I když mají mnozí nejlepší sladké jídlo svého dětství v hlavě zafixováno pod názvem buchtičky se šodó a často se tak stále nabízí, musíme vás zklamat, většinou jsou buchtičky zalité „jen“ řídkým vanilkovým pudinkem nebo žloutkovým krémem. Tento voňavý krém rozhodně buchtičkám neubírá na dokonalosti a chutnají s ním přímo báječně, ale šodó to zkrátka není. Původně se ovšem buchtičky opravdu nabízely s pravým šodó jako delikátní dezert, jen se posléze stal vlivem okolností ze šodó krém a z luxusního moučníku sladké obědové jídlo, které nasytí i toho nejvybíravějšího dětského strávníka.

Omáčka z vinné pěny

A co je tedy to slavné šodó? Ve skutečnosti jde vlastně podle Českého etymologického slovníku o chaudeau. Tato lahodná omáčka má podobu lehounké horké pěny, do níž patří pouze našlehaná vejce a víno, a která se připravuje ve vodní lázni. Název je z francouzštiny a vznikl spojení dvou slov chaude eau neboli teplá voda. Její původ úplně jasný není, vyskytovala se ale i v bavorské a rakouské kuchyni jako Weinschaumsauce – tedy omáčka z vinné pěny. Podle webu Flauntyourfrenchness.ca prý tento krém tradičně připravovala nevěsta pro ženicha. Šlo ale spíš o samostatný dezert, jenže se do Francie dostal z ostrova Guadeloupe a mělo jít vlastně o takový „vaječňák“ kreolské kuchyně. V každém případě se zřejmě z něj vyvinuly francouzské sabayon a italské zabaione nebo také zabaglione – slavné dezerty připravené z ušlehaných žloutků, cukru a vína.

Při přípravě je zásadní výběr nějakého dobrého a kvalitního vína, což platí i pro chaudeau neboli vinnou pěnu, jíž se přelévá pečivo. Nejlepší je ze šumivého vína nebo šampaňského, ale také z dezertního vína, třeba z sherry nebo také z koňaku. Chaudeau lze případně připravit i s červeným nebo růžovým vínem. Pokud se podává samostatně jako krém, můžete jej dozdobit šlehačkou nebo ovocem. V méně jemných verzích se přidávají buď celá vejce, případně žloutek a bílek zvlášť. Podle chuti lze přidat i citronovou šťávu, na některých místech se místo normálního vína používá jablečné víno.

K nám se šodó rovnou s buchtičkami dostalo někdy v 19. století přes vídeňský dvůr, kde se používalo jako omáčka k přelití různých buchet, piškotů nebo jablečného závinu. Důkazem budiž Domácí kuchařka M. D. Rettigové, která nabízí recept na tzv. šató: „Vezme se 12 žloutků do hrnka pětižejdlíkového, dá se k nim čtvrt libry tlučeného cukru, z půl citronu nepokrájená kůra a žejdlík dobrého rakouského vína; hned zastudena se to hezky rozkloktá, pak se vůkol hrnka hodně uhlí dá anebo na rozpálené plotně se to dělat může, pořád se musí kverlovat, až se to pění a ve vaření zhoustne, pak se to honem do koflíčků leje a dá na stůl. Může se též k rozličným jídlám potřebovat, jako ke košíčkům, vařeným bábám (buding), smaženým štrúdlím a tak dále.“ Popis je to krásně poetický, když se ale buchtičky dostaly do školních jídelen, víno z krému zmizelo a nahradilo je mléko a nakonec i zmizela drahá vajíčka a místo žloutků se o dokonale zahuštěný krém postaral kukuřičný škrob, mouka nebo pudinkový prášek.

Zlatavé pečené dukátky

Zatímco šodó je zlatým hřebem pokrmu, buchtičky jsou jeho základem. Připravují se z klasického kynutého buchtového těsta a od těch běžných, které si Honza nesl v ranečku do světa, v nich chybí náplň. Těsto tak klidně může být i trochu vláčnější a nevadí ani, když bude trochu lepit. Z vykynutého těsta se tvarují buď malé bochánky, které se natěsno skládají jeden vedle druhého do máslem vymazané formy. Můžete si ovšem i usnadnit práci a z těsta jen vyválet několik hadů. Tak pak jen položte do formy vedle sebe a nakrájejte je na malé kousky. Těsto během pečení nabyde a vytvoří se krásné buchtičky. A pokud by vás zajímalo, proč se jim říká dukátové, je to prý kvůli jejich malé velikosti a zlatavému propečení, díky nimž prý připomínají malé dukátky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více