Recenze pražských minipivovarů: Zvenčí nenápadný, o to větší překvapení vás čeká uvnitř
28. 5. 2022 Testování
Znovuobnovený Vinohradský pivovar skvěle navázal na tradici vaření piva, které se v této krásné pražské čtvrti vařilo od roku 1894 až do konce války. Díky partě nadšenců a investorů se tu podařilo vybudovat pohodové místo, které jsme si vybrali pro recenzi a udělali jsme dobře.
Zastávka druhá
Tour naší recenzentky Elišky po vybraných pražských minipivovarech pokračuje. Jak už název napovídá, pivovar se nachází na Vinohradech. Nejlépe se k němu dostanete ze stanice Orionka. Zvenčí uvidíte pouze nápis Vinohradský pivovar, nic víc. O to větší a velmi milé překvapení vás ale čeká uvnitř.
Mohlo by vás zajímat
Vinohradský pivovar: Jak to vypadá uvnitř
Ve Vinohradském pivovaru mají veskrze jednoduchý a útulný interiér. Skrze sklo je vidět prakticky celý pivovar s varnami, což působí velice stylově. A jedno z milých překvapení pro mě byl pivní lístek, na němž mají obrázky znázorněno, zda jde o pivo čepované, v lahvi či plechu. A ještě jednu zajímavost tu mají, a to novodobé umění na toaletách. Budete překvapeni netradiční výzdobou jak dámských, tak pánských WC.
Pivní nabídka minipivovaru
Ve dvou patrech nabízejí po sedmi čepovaných pivech, každé patro má přitom vlastní výčep. Mají tu tři druhy piv typu ležák a čtyři speciály, takže si tu vybere každý. Ceny se pohybují trošku výše, což se ale na Vinohradech dá předpokládat. Ležák přijde zhruba na 60 Kč za 0,5 l a 45 Kč za 0,3 l. Speciály se pohybují kolem 75 Kč za 0,4 l.
Ve Vinohradském pivovaru jsme ochutnali:
- Jantarová 13 ležák
Spodně kvašený ležák jantarové barvy s lehce karamelovou chutí a střední vyrovnanou hořkostí, vařený z plzeňského a karamelového sladu. Na tomto pivu jsem si opravdu pochutnala - Summer 69 APA
APA je American Pale Ale, tedy pivní styl, kdy se chmelí vysokými dávkami amerických chmelů, které jsou velmi hořké. V tomto případě jsou použity chmely Amarillo, Citra a Colombus. Toto pivo je velmi pitelné a svěží.
Mohlo by vás zajímat
Nabídka předkrmů a jídel
Menu mají ve Vinohradském pivovaru bohaté, lákají na denní nabídku (polévka za 49 Kč, hlavní jídla kolem 150 Kč) i na pestrou stálou nabídku předkrmů a jídel k pivu, hlavních chodů (rozmezí 200 a 300 Kč), salátů a dezertů. My jsme vyzkoušeli dančí svíčkovou s karlovarským knedlíkem (289 Kč). Maso bylo krásně měkké a knedlíky vláčné a lahodné, prostě za pět hvězdiček. K zakousnutí k pivu jsme si dali ještě kachní paštiku s brusinkami, mandlemi a cibulovou marmeládou (139 Kč), taktéž na jedničku.
Celkové hodnocení
Vinohradský pivovar se ctí navazuje na zdejší pivní tradici (vůbec první pivo tu bylo vystaveno v roce 1894, nejslavnější éra pak trvala do války, aby vzápětí po jejím konci byl pivovar znárodněn). Dnešní znovuobnovený pivovar působí jednoduchým útulným dojmem. Obsluha je milá, pokud na vás nezapomene, ale to se stalo pouze jedinkrát, také jídlo je tu výborné. Jde prostě o vhodné místo, kam zajít s přáteli na večerní posezení. A mimochodem, pořádají tu i pivní kvízy, což je v dnešní době poměrně často vyhledávaná aktivita.
Tip redakce: Rozhodně bych doporučovala zajít na jejich vlastní pivní zmrzlinu Summer69 s alkoholem, dala jsem si ji hned dvakrát. Příjemně hořká chuť a svěžest "zmrzky " z piva je důvodem, proč tu určitě nejsem naposledy.
Recenzentka Eliška
Pro Elišku Lenkovou je pivo nejen příjemným zpestřením života, ale občas i prací. Vypomáhá za pípou na pivních festivalech nebo ve vybraných pražských barech a restauracích, hodnocení piv se navíc věnuje i na svém Instagramu. Dále miluje knihy, metalovou muziku, chilli a pálivá jídla. Žije s přítelem, kocourem a fenkou, takže se nikdy nenudí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Bez rajských jablíček by se neobešla spousta… Číst více
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Chorizo je asi nejslavnější španělská uzenina,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Kdo by neznal čalamádu? Křupavou zeleninovou směs v octovém nálevu, kterou kdysi zavařovala babička a byla plná chutí a barev? Čalamáda se vrátila do… Číst více
Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
V druhé polovině léta konečně můžeme naplno sklízet plody svého úsilí. Tím nejatraktivnějším, co srpnové zahrady nabízí, jsou krásné a barevné plody,… Číst více
Desatero rad na téma rajčata: Jak je nejlépe zavařit a co dobrého z nich připravit na zimu
Rajčata jsou letní plodovou zeleninou, která je pro svou chuť velmi oblíbená a navíc plná vitamínů. I přesto, že nemáte zahradu, můžete se pustit do… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Lečo je skvělým letním pokrmem, jehož příprava nezabere mnoho času a navíc do něj chutným způsobem zužitkujeme dozrávající plodovou zeleninu. Pokud… Číst více
Desatero rad na téma papriky: Jaký druh se nejlépe hodí do olejového nálevu, který na sušení nebo k plnění
I přesto, že z obchodu známe papriky hlavně v balení po třech kusech, seřazené jako semafor, jejich nabídka je velmi široká. Ať už v množství barev,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Cibulová zelenina je příjemně dochutí, důležitý je hlavně česnek
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 4 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 16 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 17 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15