Lakto, ovo, flexi... Vyznáte se ve vegetariánských směrech? A na co ve stravě při vynechání masa nezapomenout?
7. 6. 2022 Vaření
Vegetariánská strava je poměrně populární. Můžete mít různé důvody, proč se do tohoto způsobu výživy pustíte, ale měli byste si ji dobře naplánovat. Jen tak můžete prospět svému organismu. Co potřebujete vědět?
Co je vegetariánská strava
Většina lidí si myslí, že vegetariáni jsou ti, kteří zkrátka nejedí maso. Ale ono je to o trochu komplikovanější. Pod vegetariánské stravování totiž patří několik „odnoží“. Vezmeme to hezky postupně podle omezení. Nejmenší omezení mají takzvaní semivegetariáni. Ti nejedí jen červené maso (hovězí, vepřové, skopové, zvěřinu). Dávají si i ryby, někteří z nich sahají i po jídle z drůbeže. Nevyhýbají se mléku a výrobkům z něj, vejcím.
Flexitariánství neboli částečné vegetariánství povoluje občasnou konzumaci masa. Tito strávníci často jedí maso zvířat ulovených v divočině nebo chovaných na ekofarmách.
Pesco-vegetariáni z masa konzumují pouze ryby a podobně jako semivegetariáni pijí mléko, jedí mléčné výrobky a vejce.
Další varianta - lakto-ovo vegetariáni nejedí už vůbec žádné maso, ale mléko, mléčné výrobky a vejce ve stravě zůstává. Lakto-vegetariáni nejedí ani žádné maso ani vejce. Jejich strava obsahuje mléko a mléčné výrobky.
Ovo-vegetariáni zase konzumují vejce, ale žádné mléčné výrobky. A pak je tu veganská strava, při které nejíte nic živočišného původu.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou výhody vegetariánské stravy
PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu k tomu ve své knize Osobní receptář pro zdraví a pohodu říká, že výhodou vegetariánství je dostatek zeleniny a ovoce v jídelníčku. Když je strava sestavena správně a na skutečných potravinách rostlinného původu, odráží se to v nižším výskytu nejen obezity, ale i cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění. Pokud se ale rozhodnete pro vegetariánskou stravu, je důležité si pečlivě vybírat, co sníte.
Potřebujete totiž splnit nutriční požadavky. Někdy je nezbytné sáhnout po doplňcích stravy. Margit Slimáková k tomu ještě doplňuje: „Vegetariánství není zdravé, pokud je pro jeho zastánce ochrana zvířat důležitější než vlastní zdraví a po vyloučení masa postaví svůj jídelníček na hranolcích s koblihami.“ Připomíná také, že jsou důležité skutečné potraviny a ne průmyslově upravené potraviny.
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…
Na co se zaměřit při vegetariánské stravě
Zkušení vegetariáni tohle všechno vědí, pro ty, kteří na tuhle formu stravování teprve chtějí přejít, je důležité si uvědomit, co je potřeba. Konzumujte celozrnné produkty, jako je chléb, cereálie, divoká nebo hnědá rýže. Jsou totiž výborným zdrojem vitamínu B. U některých vegetariánů by se mohl stát problémem nedostatek vitamínu B12, který je nezbytný pro správnou funkci krvetvorby. Vitamín B12 je také zásadní pro správnou funkci nervového systému.
Zdrojem tohoto vitamínu jsou živočišné potraviny (například maso, játra, mléko, sýry), proto může "béčko" vegetariánům chybět. Při nevyvážené stravě je potřeba stav B12 kontrolovat. Když se rozhodnete pro vegetariánskou stravu, měla by obsahovat dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a již zmíněných celozrnných výrobků. Neměla by chybět vejce, mléčné výrobky, případně sojové mléko.
Důležitý je také příjem vitaminu D, pokud nejste dostatečně vystaveni slunečnímu záření. Jestliže budete konzumovat doplněk stravy v podobě vitamínu D, doplňte ho o vitamín K2. Levnou formou vitamínu K2 je pravidelná konzumace kysaného zelí nebo jiné domácí fermentované zeleniny, jak uvádí Margit Slimáková.
Maso, drůbež a ryby jsou zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Kromě toho obsahují i minerální látky, jako je zinek, selen, železo. Omega-3 mastné kyseliny najdete třeba v lněných, chia, dýňových a slunečnicových semínkách. Variantou jsou také za studena lisované oleje. Omega-3 mastné kyseliny se nacházejí i v ořeších, jako jsou vlašské, pekanové, burské a makadamové.
Při absenci masa a mléčných produktů mohou nastat také problémy s nedostatkem bílkovin. Při mírnějších formách vegetariánství tento problém většinou nenastává. Bílkoviny je také možné čerpat z quinoi, konopných semínek, řas chlorelly nebo spiruliny. Najdete je také v sóji, rýži, luštěninách, kukuřici, ale i obilí, jako je ječmen, žito, pšenice, nebo třeba v ořeších.
Zdroje informací:
mayoclinic.org
healthline.com
medicalnewstoday.com
Margit Slimáková, Osobní receptář pro zdraví a pohodu, BizBooks, 2021
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Havelské posvícení provoní malé ořechové koláčky. Pečené podle původního staročeského receptu chutnají božsky
Václavské posvícení je již za námi, za starých… Číst více
Chystáte se na posvícení nebo na pouť? Připravujete pro rodinu a přátele nějaké tradiční pokrmy?
Posvícení znamená totéž co posvěcení. V minulosti šlo o mimořádnou událost při dostavbě kostela, které se zúčastnili svou vlastní prací i penězi… Číst více
Jak zavařit jádra vlašských ořechů? Vyzkoušejte jednoduchý recept a budete je mít stále po ruce
Nevyloupané ořechy jsou sice trvanlivé, ale vyloupané skladujme volně pouze krátkodobě, pro delší skladování je raději zajistíme lépe. Můžeme je… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
Čtvrtá postní neděle se nazývala družebná a pekly se na ni speciální koláče
Jak upéct Družbance Družbance jsou větší koláče, bohatěji zdobené. Koláčové těsto je tučnější, aby během pečení nevyschlo. Podle knihy České… Číst více
Gastro výlet: Mandloňové sady v Hustopečích nedaleko Brna lákají na sběr čerstvých mandlí i ochutnání mandlovky
Na podzim vrcholí sezona ořechů, možná vás ale… Číst více
Herce Lukáše Hejlíka žena doma k vaření moc nepouští, ale dokonalé italské dýňové rizoto má „povoleno“
Jen stěží najdete většího nadšence pro… Číst více
Jak uvařit náplň z dušených jablek? Báječně se hodí do šátečků i na kynuté koláče
Jablka jsou pro naše zdraví velmi prospěšná, plná vitamínů, minerálů a také vlákniny. Toto ovoce nejčastěji používáme do moučníků nebo je sušíme na… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na moravské koláčky s tvarohem a povidly? Podle snadného receptu vyjde jeden kousek na 8 Kč
Masopust tento týden vrcholí a součástí oslav… Číst více
Josef Maršálek radí, jak na dvojctihodné koláče: Dejte pozor na teplotu surovin a máslo nikdy nerozpouštějte, říká cukrář
Kynuté těsto je fenoménem. Někdo se ho bojí, jiní… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32