Hit letošního léta: Na nepečenou bábovku troubu nepotřebujete! Stačí jen forma a malý kastrůlek
11. 7. 2022 Vaření
Po výborném obědě je lákavé dopřát si něco sladkého. Nemusí se vždy jednat o pečené dezerty, i mezi těmi nepečenými je z čeho vybírat. Už jste vyzkoušeli nepečenou bábovku? Je snadná, lahodná a šťavnatá. V létě nás navíc příjemně osvěží.
Co ukrývá nepečená bábovka
Bábovek je velké množství a o inspiraci rozhodně není nouze. A jednou z možností je i nepečená bábovka. Také tento typ dezertu může mít několik variant. Protože je léto, zvolili jsme bábovku šťavnatou, plnou ovoce a svěžesti. Tu můžete připravit z tvarohu, jogurtu, zakysané smetany, ovoce a želatiny, nebo čistě jen ze želatiny a ovoce. Počítejte ale s tím, že dezert potřebuje zhruba tři hodiny v lednici, kde bude tuhnout.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat na nepečenou bábovku
Je léto a k dispozici je množství nejrůznějšího sezónního ovoce. Pokud máte zahradu, projděte ji a posbírejte, co najdete: jahody, rybíz, třešně, maliny a jiné lahodné plody. Sytost dezertu popoří a chuť vylepší také piškoty, ať už ty kulaté, nebo pokrájené cukrářské. Pokud na ně budete mít chuť, pár jich do dezertu přidejte. Nejsou ale nezbytné.
Na základní "bílou" nepečenou bábovku budete na menší formu potřebovat 800 g zakysané smetany (jogurtu, tvarohu), 160 g cukru, 30 g plátkové želatiny, 100 ml vody, lžičku vanilkové esence, ovoce na ozdobení a bylinky na ozdobu.
Maliny jsou plody ostružiníku maliníku a při procházce v lese je nejraději mlsají děti. Keřů obsypaných růžovými bobulkami totiž bývá víc než dost. Maliny mají zároveň velké využití při vaření; dají…
Jak připravit nepečenou bábovku
Připravte si bábovkovou formu. Vypláchněte ji vodou nebo lehce vytřete olejem. Želatinu nechte deset minut nabobtnat ve vodě. V misce smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a vanilkovou esencí. Dobře promíchejte. Želatinovou směs dejte do kastrolu a na mírném plameni ji rozpusťte. Pozor, želatina nesmí projít varem! Horkou želatinu opatrně přimíchejte do smetanové směsi. Nachystejte si ovoce. Odstopkujte ho, případně pokrájejte, zvlášť pokud se jedná o větší plody. Do bábovkové formy nejdříve nalijte trochu krému, pak přidejte ovoce, pak opět krém. Jednotlivé vrsty můžete proložit piškoty. Poslední vrstvu musí tvořit krém.
Nechte vychladnout a pak bábovku překryjte potravinovou folií a dejte ji na ztuhnutí do lednice. Trvá to zhruba dvě až tři hodiny. Po zatuhnutí ji vyndejte z lednice a vyklopte na talíř. Tam ji můžete dozdobit dalším ovocem, ale i lístky meduňky nebo máty. Pokud byste chtěli vyzkoušet jinou variantu, můžete polít zákusek karamelem, javorovým sirupem nebo třeba rozpuštěnou čokoládou - podle toho, na co budete mít chuť. Na povrchu to bude slušet opraženým plátkům mandlí nebo posekaným vlašským ořechům, samozřejmě budou i skvěle chutnat (opražené mají mnohem výraznější chuť a jsou voňavější).
Chcete vyzkoušet další nepečené bábovky? Můžete si připravit ledovou variantu bábovky, pro milovníky oříšků a kakaa je zase lákavý tento nepečený zákusek.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
12 nejlepších masopustních dobrot: Bez těchto koláčků, nadýchaných koblih i šťavnatých jitrnic se letos neobejdete!
Masopust každoročně začíná hned po třech králích.… Číst více
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k zabijačkám: Poradíme základy, které potřebujete vědět a nemáte se koho zeptat
Připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky, abyste si věděli rady, pokud se rozhodnete zabijačku realizovat vlastními silami doma, z vámi… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak dostat masopust do vašeho obýváku? Připravte si tradiční zabijačkový sulc!
Masopustní období pomalinku, pomalu vrcholí.… Číst více
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Jaké vnitřnosti rozeznáváme a jak je zpracujeme [assetPageTips:1134] Dršťky nejen na polévku Dršťky jsou hovězí předžaludky (bachor, čepec, kniha)… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Masopustní hodování: Tlačenku, ovar, koblihy ani bůček si teď neodpírejte! Víte, proč?
Není to tak dlouho, co skončil předvánoční půst a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat a uchovat letní ovoce. Je plné svěží chuti a vitamínů
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 7 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 11 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala