Shakshuka neboli ojja: Tuniská verze leča vás dostane svou chutí i vůní orientu
24. 8. 2022 Vaření
Stejně jako maďarské lečo se i tuniská shakshuka, neboli ojja, skládá z rajčat a paprik a přidává se do ní vajíčko. Ovšem chutná a voní úplně jinak. Ostatně, vyzkoušejte tohle orientální jídlo a uvidíte sami!
Shakshuka nebo ojja?
Shakshuka je původně tuniský pokrm, ale stejně jako původně maďarské lečo se i shakshuka dávno rozšířila za hranice a tak ji můžete ochutnat i v mnoha jiných zemích, třeba v Izraeli. Existují také spory o pojmenování. Zatímco v Izraeli najdete pod názvem shakshuka jídlo, ve kterém jsou v základu rajčata, pasta harissa, rajský protlak, papriky a římský kmín a to vše je korunováno vejci, v Tunisku totéž v mnoha restauracích servírují pod názvem ojja.
Aby nebyl zmatků málo, podle některých Tunisanů jde o různá pojmenování pro jedno jídlo, jiní tvrdí, že ojja obsahuje jen rajčata, papriku, harissu a vejce a shakshuka že má navíc i brambory, případně jiné přísady (lilek, sýr...). Každopádně, to není podstatné. Základ obou jídel je totiž stejný. A právě ten se dnes naučíme, a jestli si jej pak vylepšíte, to už je jen na vás. A jelikož je jídlo na celém světě známější jako shakshuka, budu je tak nazývat i v tomto článku. Ostatně, právě název pokrmu jsem konzultovala se správci instagramové stránky Tunisian voices a podle nich jde o jedno a totéž jídlo, jen s různými názvy.
Mohlo by vás zajímat
Recept na shakshuku
Co budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli (někdy se vynechává), 3 větší rajčata, 1-2 zelené nebo čerevné papriky, 1-2 lžíce kvalitního rajského protlaku, 1 lžičku harissy, 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku, 1 lžičku mletého římského kmínu, sůl a vejce (dle počtu strávníků 2-4). Nakonec si odložte bokem čerstvý koriandr na dozdobení.
Jak na to: V rozehřáté pánvi na oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli a smažte do změknutí asi 5 minut. Pozor, cibule má být sklovitá, nesmí zhnědnout. Poté přidejte rajský protlak, harissu a krátce osmahněte. Obojí tak získá lepší chuť. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata a papriky (zbavené jádřinců), česnek, sůl a římský kmín. Společně duste pod pokličkou asi 10 minut. Směs můžete trochu podlít vroucí vodou, ale opatrně, shakshuka má být hustá.
Jakmile zelenina změkne a shakshuka zhoustne, udělejte do omáčky důlky pro vajíčka a vklepněte je tam (doporučuji vejce raději vyklepnout vedle do misky a až po případném odstranění úlomků skořápek dát do jídla). Poté ještě vše společně duste, dokud není bílek tuhý a žloutek stále tekutý. Chcete-li přidat sýr (originální arabaský labneh nebo variabilně balkánský sýr), přidejte jej právě teď. Pokud máte rádi žloutek tuhý, přikryjte shakshuku pokličkou a dodělejte ji takto.
Nakonec shakshuku posypte čerstvým korinadrem a podávejte ideálně s čerstvou bagetou. Video přípravy přímo z tuniské stránky můžete shlédnout zde:
Variace shakshuky
Kuchaři Yottam Ottolenghi a Sami Tamini ve své kuchařské knize Jeruzalém tvrdí, že shakshuka bez brambor je letní verze, zatímco v zimě se do ní přidávají brambory a na jaře lilky. Pro pobřežní oblasti Tuniska je také typická verze zvaná Ojja "Fruits de mer", která obsahuje směs různých mořských plodů včetně mušlí, kalamárů, krevet, chobotnic atd.
Zdroje informací:
knížka Jeruzalém
instagramová stránka Tunisian voices
YouTube kanál Tunisanky s názvem By Eya
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Bez rajských jablíček by se neobešla spousta… Číst více
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Chorizo je asi nejslavnější španělská uzenina,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Kdo by neznal čalamádu? Křupavou zeleninovou směs v octovém nálevu, kterou kdysi zavařovala babička a byla plná chutí a barev? Čalamáda se vrátila do… Číst více
Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
V druhé polovině léta konečně můžeme naplno sklízet plody svého úsilí. Tím nejatraktivnějším, co srpnové zahrady nabízí, jsou krásné a barevné plody,… Číst více
Desatero rad na téma rajčata: Jak je nejlépe zavařit a co dobrého z nich připravit na zimu
Rajčata jsou letní plodovou zeleninou, která je pro svou chuť velmi oblíbená a navíc plná vitamínů. I přesto, že nemáte zahradu, můžete se pustit do… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Lečo je skvělým letním pokrmem, jehož příprava nezabere mnoho času a navíc do něj chutným způsobem zužitkujeme dozrávající plodovou zeleninu. Pokud… Číst více
Desatero rad na téma papriky: Jaký druh se nejlépe hodí do olejového nálevu, který na sušení nebo k plnění
I přesto, že z obchodu známe papriky hlavně v balení po třech kusech, seřazené jako semafor, jejich nabídka je velmi široká. Ať už v množství barev,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tajemství dokonalého leča tkví ve správném postupu. Chuti pomůže i papriková pasta a maďarská klobása
Jak vybrat kuchyňský dřez
Co nabídnete svým hostům při oslavě Silvestra k jídlu a pití? Nabízíme velký přehled možností
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 4 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 16 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 17 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15