Smažený jablečný koláč na pánvi: Nepotřebujete ani troubu, a přesto si skvěle pochutnáte!
29. 9. 2022 Vaření
Koláčů s jablky je nespočet, protože jablka jsou nejen snadno dostupná, ale i výborná. S obyčejnými surovinami vykouzlíte skvělý dezert. A to je i případ jablečného koláče z pánve.
Proč vsadit na jablka
Sezóna jablek velí užít si ji naplno, obzvlášť když je úroda výborných jablek tak velká jako letos. Když nechcete nebo nemůžete připravit koláč v troubě, není nic snazšího, než využít hlubokou pánev a osmažit dezert na ní. Jablka jsou nejen zdrojem vlákniny (především pektin), ale i vitamínu C, draslíku a různých antioxidantů. Zmíněný pektin pomáhá vyživovat dobré střevní bakterie. Proč si tedy nedat jablka - třeba právě ve formě jablečného koláče.
Mohlo by vás zajímat
Jablečný koláč na pánvi
Ano, je to nezvyklé, ale někdy se tento postup může hodit. Co když zrovna nejste v dosahu trouby, nebo zrovna nefunguje? Pak nemusíte věšet hlavu, i tak se dá připravit fantastický jablečný koláč z pánve. Chce to jen dodržet postup a koláč péct přiklopený na mírném ohni. Pak se zaručeně podaří.
Na tento koláč si připravte: 2 chuťově výrazná, mírně nakyslá jablka, 1 lžíci třtinového cukru, 1vanilkový cukr a 1/2 hrnku cukru krupice, dále 2 vejce, 1 lžičku jedlé sody, 1/2 šálku bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku rozinek a trochu vlašských ořechů, 1 lžičku skořice a plátek másla na vymaštění pánve.
Když bude koláč hotový, dejte přes něj velký talíř a dezert na něj z pánve přesuňte. Porci jablkového koláče pak můžete doplnit o šlehačku, případně vanilkovou zmrzlinu. Pokud byste chtěli dezert povýšit, můžete ho ještě po vyndání z trouby potřít jablečnou nebo meruňkovou marmeládou a posypat opraženými plátky mandlí nebo nasekanými vlašskými ořechy v karamelu. Připravte si je tak, že plátky mandlí / kousky ořechů dáte na rozpálenou pánev s rozpuštěnou lžicí mása. K tomu přidejte lžíci krupicového cukru. Pražte, dokud se cukr nerozpustí na karamel. Posypte jím povrch koláče. Získáte tak luxusní dezert.
Náš tip: Pokud chcete, jedno jablko navíc můžete nahrubo nastrouhat a vmíchat rovnou do těsta.
Zdroje informací:
https://www.youtube.com
https://foodrevolution.org
Náš tip: Připravte si jablečný koláč našich babiček podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži
Rýže, přirozeně bezlepková potravina, patří k nejoblíbenějším surovinám. Její spotřeba pokrývá asi čtvrtinu spotřeby obyvatelstva. K nejznámějším… Číst více
Pomalu pečený bůček z trouby: Francouzské rillettes voní vínem a chutnají božsky. Kouzlem dokonalé chuti je pomalá příprava
Francouzská kuchyně patří mezi neoblíbenější na… Číst více
Skromná kuchyně: Dušený špenát může být levná delikatesa, když jej správně dochutíme. Roli hrají smetana i dokonale osmažená cibulka
Vzbuzuje ve vás dušený špenát zvláštní pocity?… Číst více
Laskonky s citronovým krémem podle Josefa Maršálka: Díky speciálně připravovanému pudinku jsou vláčné a božsky chutnají
V nejnovějším díle pořadu Buchty po ránu se… Číst více
Jak na fantastický pečený česnek, který vylepší chuť pomazánky i bramborové kaše? Takhle snadno se dělá
Česnek má v tradiční i moderní české kuchyni… Číst více
Citronovou kůru snadno nastrouháme a uchováme do zásoby. Názorné video poradí, jak na to
Jak nastrouhat a uchovat citronovou kůru Citrony předem dobře omyjeme a osušíme. Při strouhání dáme pozor na prsty, abychom se nestrouhli. … Číst více
Jak správně zatáhnout maso? Díky osvědčenému postupu získá nahnědlou kůrčičku a výbornou chuť
Větší i menší kusy masa, které připravujeme na pečení nebo dušení, někdy nejprve rychle osmahneme, aby se zatáhly a vytvořila se na nich kůrčička,… Číst více
Hovězí kližka: Vysvětlíme vám, o jaký typ masa se jedná a na jaký recept se nejlépe hodí
Hovězí maso z české domácí gastronomie postupně mizí. Mnoho lidí neví, jak ho připravit, a má obavy, aby nebylo tuhé. Přitom nejde o nic složitého.… Číst více
Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma
Konfitování je prastará metoda konzervace, díky… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Smetanové krémy pro děti: Využít je můžete na narozeninový dort nebo dezert
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Smetanová omáčka z pečených paprik se výtečně hodí k těstovinám. Překvapí jednoduchou přípravou a jemnou chutí
Holka u plotny radí: Jak na jemné jablečné knedlíčky ze dvou ingrediencí? Lehká večeře nebo dezert je na stole za chvilinku
Pěstujeme rajčata: Jak správně zasadit rajčata? Na balkonová stačí samozavlažovací truhlík, tyčková vyžadují hlubší nádobu
Komentáře
30. 9. 2022 01:04
30. 9. 2022 00:52
To vypadá, jako by se koláč měl ještě dopékat v troubě ?