Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vařené a dušené maso má rozdílnou techniku přípravy. Nedejme se zmást tím, že je maso jako maso. V obou případech jde o vytvoření výrazné chuti v kombinaci s lahodnou šťávou, ať už ve formě polévky nebo omáčky.
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě jde o silnou šťávu, podávanou s masem nebo i zeleninou, ke které se připraví příloha.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vaření masa
Vaření je způsob přípravy masa s účelem, aby se dosáhlo jeho měkkosti, vylouhovaly se z něj potřebné živiny a vyzdvihla se jeho chuť.
- Vaření masa se nejvíce využívá při přípravě vývarů, polévek, dietních pokrmů a kojenecké stravy. Vařené maso je vhodné i jako příloha některých omáček.
- Očištěné a omyté maso vkládáme do studené vody s kořením, postupně zahříváme a po dosažení varu teplotu snížíme tak, aby voda pouze probublávala a maso se "táhlo". Sraženou pěnu na hladině sbíráme děrovanou sběračkou, aby vývar nebyl zakalený. Do polévek přidáváme zeleninu až ke konci varu, aby neztratila vitamíny a živiny.
- Maso, vložené do vařící osolené vody, se okamžitě zatáhne a zůstane šťavnaté, což je ideální pro přílohové maso k různým omáčkám - svíčková, rajská, křenová apod.
Dušení masa
Dušení je způsob přípravy masa s malým množstvím vody. Cílem je dosažení co nejvýraznější chuti v kombinaci s hustou šťávou, zeleninou a kořením.
- Dušení masa se využívá při přípravě gulášů, omáček a masových směsí.
- Očištěné, osušené a osolené maso opečeme na tuku při vysoké teplotě, dokud nedostane zlatou až hnědou barvu. Nezapomínejte, že takový základ vytvoří tu nejlepší tmavou omáčku.
- Maso vyjmeme a do tuku vložíme pokrájenou cibuli, kterou orestujeme a pak přidáme podle chuti i zeleninu, nejčastěji kořenovou. Všechno opečeme a nelekáme se tmavších kousíčků ve šťávě. Maso vložíme zpět do kastrolu a podlijeme do 3/4 masa vodou. V této fázi přidáme koření, sůl a pepř. Pod pokličkou pomalu dusíme, dokud vše není měkké. Šťávu zahušťujeme jíškou a starším pečivem nebo zaprášíme moukou.
Vaření a dušení jsou nejšetrnější postupy úprav masa. Vyzkoušejte si podle našich receptů uvařit nějaké jídlo a zjistíte, že to není vůbec složité, ale výsledek zaručeně potěší vaše chuťové buňky.
Na závěr pro vás máme recept na guláš z hovězího masa. Dušení je důležité při vaření oblíbených gulášů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 12 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 20 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 21 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Uvařit uzené maso tak, abychom jeho chuť nezničili, ale spíše podtrhli, to neumí každý. Vyzkoušejte to s námi
Komentáře