Jak na dokonalou dýňovou polévku: Chuť vylepší poctivý vývar, česnek, zázvor nebo kokosové mléko
30. 9. 2022 Vaření
Nastal podzim a jako obvykle ho krášlí spousta dýní. Mezi časté způsoby, jak využít dýni, je polévka. Zjistěte, co by nemělo chybět dýňové polévce a jak z ní udělat naprostou pochoutku.
Základ pro dýňovou polévku
Dýně je typickou podzimní zeleninou. Právě dýňová polévka je jedním z jednoduchých pokrmů, které můžete připravit v několika variantách. Změny přitom nejsou komplikované a nabízejí různé chutě. Základem pro dýňovou polévku může být v té nejprostší verzi dokonce jenom dýně. Jak tedy dokonalou dobrotu připravit?
Mohlo by vás zajímat
Polévka z jedné suroviny
Pokud už jste někdy vařili dýňovou polévku, pak víte, že tomu tak skutečně je, že ji lze připravit pouze z dýně a trochy koření. Stačí totiž omýt, nakrájet a zbavit semínek dýni Hokkaido a pak ji posolit a uvařit ve vodě nebo upéct na plechu, rozmixovat a dle potřeby dolít vroucí vodou. To je verze číslo jedna, nejsnazší z nejsnazších. Pečená dýně trochu zkaramelizuje a má lepší chuť, ale při vaření dýně ve vodě zase nespotřbujete tolik energie, zvlášť, pokud dýní nakrájíte na malé kostky a ty se uvaří rychleji.
Mohlo by vás zajímat
Chuť dodá vývar i smetana
Základní verzi jsme si popsali. Co dál? Výraznou chuť polévce dodá vývar, masový nebo zeleninový, a taky cibule. Tu je vhodné nejdříve oloupat, nakrájet nadrobno a na oleji zesklovatět. K cibuli pak můžete přidat dýni, podlít vše vývarem, uvařit doměkka a rozmixovat. Dýňovou polévku není potřeba ničím zahušťovat, ale pokud byste přece jen chtěli, stačí najemno nastrouhaná brambora, která se v polévce hezky rozvaří, dodá jí hustotu, ale přitom ji chuťově téměř neovlivní.
Výslednou polévku můžete také zjemnit smetanou nebo zakysanou smetanou, případně i smetanou ke šlehání. Nádech exotiky polévka získá s kokosovým mlékem.
Mohlo by vás zajímat
Někdo to rád ostré
Velmi oblíbená je také variace polévky s česnekem a chilli. Můžete česnek přidat již během vaření, ztratí tak část své štiplavosti. Anebo naopak, pokud chcete polévku více dosladka, zvolte k ochucení špetku muškátového oříšku a trochu skořice.
Jinou dochucovací variantu může představovat trojice zázvor, chilli a citron. Při servírování polévce také sluší pár kapek dýňového oleje a trochu pražených dýňových semínek.
Podívejte se na naše video, jak na dýňovou polévku krok za krokem:
Zdroj:
https://www.kucharkaprodceru.cz
https://cookieandkate.com
https://www.loveandlemons.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zdravá chuťovka k posezení u vína? Zkuste pražená dýňová semínka!
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 8 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 9 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 10 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39