Objevte netušené rozdíly ve vanilce a skořici
22. 11. 2013 Vaření
Vanilka je koření neoddělitelně spojené s vánočním pečením. Ostatně co by to bylo za vanilkové rohlíčky, kdyby byly ochuzeny o svou nejpodstatnější ingredienci – vanilku? Ještě v kuchařkách z 50. nebo 60. let najdeme vanilku jako běžnou součást většiny receptů. Postupem času byla drahá vanilka, často pocházejících ze znepřátelených zemí, nahrazena chemickou náhražkou – ethylvanilinem, jehož chuť se však pravé vanilce nevyrovná. Vanilka tak z českých kuchyní postupně zcela vymizela a teprve v poslední době se pomalu vrací na scénu.
Vanilka je koření neoddělitelně spojené s vánočním pečením. Ostatně co by to bylo za vanilkové rohlíčky, kdyby byly ochuzeny o svou nejpodstatnější ingredienci – vanilku? Ještě v kuchařkách z 50. nebo 60. let najdeme vanilku jako běžnou součást většiny receptů. Postupem času byla drahá vanilka, často pocházejících ze znepřátelených zemí, nahrazena chemickou náhražkou – ethylvanilinem, jehož chuť se však pravé vanilce nevyrovná. Vanilka tak z českých kuchyní postupně zcela vymizela a teprve v poslední době se pomalu vrací na scénu.
Vanilka nemusí být drahá ani suchá
Mýtus, který se často o vanilce traduje, říká, že vanilka je po šafránu druhým nejdražším koření na světě. Není to pravda, vanilku lze zakoupit za rozumné ceny, které nijak výrazně nevybočují z ceny ostatních koření. Jen v českých obchodech je vanilka většinou stále drahá a navíc nekvalitní – neplatí to však vždy.
Kvalitní vanilku poznáte tak, že ji můžete ohnout, dokonce i zauzlovat a nezlomí se, na povrchu je vlhká a jde bez problému rozříznout. A samozřejmě příjemně voní. Takovou vanilku nejlépe seženete ve specializovaných obchodech, a ty dnes působí zejména na internetu. V dobrém internetovém obchodě Vám ochotně poradí s nákupem, a hlavně umí nabídnout prvotřídní vanilku z Madagaskaru za méně než 20 Kč za jeden kus. A vanilky v nižší kvalitě ještě výrazně levněji. A nejen to, na serveru www.pravavanilka.cz koupíte vanilkové lusky ze dvou odrůd vanilky Vanilla Planifolia, která dává klasickou, někdy též tzv. bourbonskou vanilku, a Vanilla Tahitensis, tedy vanilku tahitskou. Zatímco bourbonská vanilka má aroma těžší, s tóny čokolády, rozinek a sušených švestek, vanilka tahitensis má aroma svěží, s nádechem květin, skořice a tóny dřeva. Rozhodnout o tom, která je lepší, však není snadné, protože i zde platí, že sto lidí – sto chutí. Je tedy nejlepší ochutnat a najít svého favorita.
Použití vanilky
Mnoho lidí neví, jak vanilku využít. Zpracování vanilky je přitom jednoduché, stačí lusk podélně rozříznout a semínka, která se v něm nacházejí, použít tam, kde je potřeba – do těsta, do krémů, do cukru apod. Krátkou instruktáž naleznete na http://www.youtube.com/watch?v=ZlaiI13QdLM. Samotný lusk však po vyškrábání semínek nevyhazujte, ale vložte do dózy s cukrem. Vytvoříte si tak navíc ještě opravdový vanilkový cukr. S vanilkou se také skvěle experimentuje – Madagaskarská vanilka je vynikající překvapivě i ve slané kuchyni, na jehněčí, zvěřinu, i na kuře.
Ovšem čerstvé vanilkové lusky nejsou jediným způsobem, jak vanilku použít. K standardním ingrediencím při pečení patří také přírodní vanilkové extrakty, které jsou okouzlující svou jednoduchostí použití – stačí lžička a vše, od krému po míchaný nápoj, krásně voní. Místo práce s luskem lze také pracovat s mletou vanilkou, pravým vanilkovým (nikoliv vanilínovým) cukrem nebo vanilkovým sirupem. A těm, co experimentují skutečně rádi, lze doporučit vanilkový vinný ocet, který je skvělý na mořské plody či do sladkých ovocných salátů.
Není skořice jako skořice
Podívejme se nyní na další koření spjaté s vánocemi, a tím je skořice. Ovšem není skořice jako skořice. Skořice prodávaná v ČR je až na výjimky odrůdy cassia – což je levnější a chuťově méně komplexní druh skořice. Pravá cejlonská skořice, Cinnamomum zeylanicum, roste téměř výhradě na Srí Lance a vyznačuje se příjemnou sladkou skořicovou chutí s tóny citrusových plodů. Kromě toho je křehká a dá se snadno rozkousat. Na pohled ji poznáte snadno, není to jeden kousek zatočené kůry, ale je vevnitř vyplněná jako doutník. O tom, že je vhodná i do svařeného vína netřeba pochybovat – ostatně, směs na svařák, právě s cejlonskou skořicí, vanilkou, badyánem, hřebíčkem a kardamomem, to je nepostradatelná výbava pro dlouhé zimní večery. A pro milovníky tekutých forem je v nabídce skořicový sirup. Cejlonská skořice je zkrátka jiná než klasická skořice a určitě stojí za to ji vyzkoušet.
Fandit vanilce – proč ne?
Vanilce můžete i fandit, jednak jen tak doma a pro sebe, a nebo veřejně na vanilkových facebookových stránkách, kde se také dozvíte aktuální události právě ze světa vanilky, můžete přidat recept, a nebo se můžete na cokoliv z oblasti vanilky a skořice zeptat odborníků na slovo vzatých.
A nyní už jen zbývá popřát příjemné pečení, zdařilé pekařské výsledky a veselé voňavé Vánoce.
Veškeré uváděné zboží, ale i mnohé další, nakoupíte na www.pravavanilka.cz. Při zadání slevového kódu „recepty2013“ (bez uvozovek) získáte slevu 5% na celý nákup. Slevový kód je platný do 6.12.2013.
PR článek
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hlíva je po žampionech druhá nejoblíbenější pěstovaná houba. Přinášíme šikovné nápady na její kuchyňské zpracování
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Kapusta je typická podzimní a zimní zelenina. Víte, jak ji vařit, aby neztratila barvu a nečpěla?
Komentáře
7. 7. 2015 14:50
4. 12. 2013 17:12