Domácí adventní kalendář: Recepty na měkké perníčky, karamelová lízátka, plněné pralinky i jednoduché sušenky zvládne každý
24. 11. 2022 Ostatní
Do adventního kalendáře kromě drobných hraček, nápadů na aktivity a jiných překvapení určitě patří i malé dobroty. Nemusí však jít vždy o kupované sladkosti plné cukru a umělých dochucovadel. Zdravé pochutiny vhodné do adventního kapsáře nebo pytlíčků vyrobíte snadno doma, nejlépe pro více dětí současně.
Adventní kalendář zpříjemní čekání na Ježíška
Advent je období čtyř neděl před Štědrým dnem, které v křesťanském pojetí označuje čas očekávání příchodu Ježíše Krista. Je to doba rozjímání, štědrosti k potřebným a duchovních příprav na vánoční čas. Pro děti ovšem znamená nekonečné dny čekání na Ježíška a jeho štědrou nadílku. Adventní kalendář s 24 překvapeními na každý den od 1. prosince jim tuto dobu může zpříjemnit a ukryté dobroty domácí výroby k tomu nemalou měrou přispějí.
Mohlo by vás zajímat
Co dobrého na zub do adventního kalendáře?
Sušenky a cookies
Receptů na sušenky je nepřeberné množství. Chcete-li však do nich přidat kromě másla, cukru a mouky i porci zdraví, vyzkoušejte tyto sušenky z červené řepy, které mají navíc i atraktivní barvu, zejména pro holčičky. Výborné a zdravé jsou i například ovesné, zázvorové nebo citronové sušenky, do kterých můžete místo klasické mouky použít bezlepkovou variantu a osladit je medem nebo javorovým sirupem. Z amerických cookies s kvalitní čokoládou rovněž budou děti nadšené a jejich příprava nezabere více než hodinu i s upečením.
Zdobené perníčky
Perníčky do adventního kalendáře má v adventní čas k dispozici každý, kdo je chystá jako vánoční cukroví. Do kalendáře se hodí ty, které budou hned měkké a připravené k ozdobení cukrovou polevou.
Mohlo by vás zajímat
Čokoládové pralinky s náplní
Na výrobu čokoládových pralinek potřebujete je formičku na pralinky, kvalitní čokoládu a sušené ovoce nebo oříšky jako náplň. Máte-li čas a chuť se pustit do tekutější náplně, vyzkoušejte pro děti kokosovou nebo ořechovou. Kombinovat lze i tmavou a bílou čokoládu tak, že druhou barvou ozdobíte zatuhnuté pralinky pomocí sáčku s ustřihnutou špičkou.
Karamelky z kondenzovaného mléka
Na božské karamelky s vanilkovou příchutí potřebujete jen slazené kondenzované mléko, plnotučné mléko, cukr, máslo a vanilkový extrakt. Hotové domácí karamelky můžete po jedné zabalit do ozdobného celofánu jako bonbon.
Datlové kuličky
Jednodušší drobnost do adventního kalendáře než nepečené datlové kuličky snad ani neexistuje. Suroviny jednoduše rozmixujete a obalíte třeba v kokosu, mletých oříšcích nebo kakaovém prášku. Uložit je můžete do papírového košíčku na cukroví a zabalit do celofánu.
Plochá i kulatá lízátka
Na plochá lízátka z karamelu a ovocného džemu budete potřebovat speciální formičku, která jim dodá požadovaný tvar. Více času a surovin spotřebujete na dortová kulatá lízátka, která můžete navíc libovolně nazdobit.
Zdravé müsli tyčinky
Kupované müsli tyčinky bývají obvykle plné cukru a umělých přísad vylepšujících vlastnosti i chuť. Ty domácí mohou být zcela bez cukru, obohacené o čerstvé i sušené ovoce.
Ovoce a oříšky v čokoládě
Do kvalitní čokolády, nejlépe určené přímo pro cukráře na polévání dortů a zákusků, lze obalit téměř jakýkoli druh ovoce i ořechů. Pro uchování v adventním kalendáři je však vhodnější zvolit sušené ovoce, které nepodléhá rychlé zkáze. Použijete-li ovoce čerstvé, pak tuto dobrotu zařaďte na samý začátek kalendáře. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, ovoce či ořechy do ní ponořte, vyjměte lžičkou a nechte zatuhnout na pečicím papíru.
A jak dobroty zabalit? Jednoduše stačí i malé celofánové sáčky nebo papírové mini svačinové sáčky, které jen popíšete čísly a vhodně dozdobíte.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Jídlo v české nemocnici může chutnat skvěle: Losos se zeleninou, penne s parmazánem nebo bufetová snídaně jsou v těchto špitálech běžné
Pokud vás čeká hospitalizace a už teď se děsíte… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Jak udělat na grilu fantastické ražniči? Základem je marinované maso, díky slanině bude měkké a šťavnaté a cibule vylepší chuť
Spousta chuti na jedné jehle, tak by se dalo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonale nazdobeno: Jak umíchat co nejlepší bílkovou polevu na perníčky
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dalamánkové bagety
Přidáno před 2 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 5 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 7 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 22 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí vánoční Salko: Je skvělé jako základ likérů, uplatní se do krémů i pro výrobu fantastických Rafaello kuliček
Jak "propašovat" ovesné vločky do jídelníčku dětí: Lívance naslano i na sladko nebo ovesné sušenky jsou jasná volba
Domácí bonboniéra pro maminku: Nejen sladkými slovy vyjádříme svou lásku